nieuws

App houdt hartpatiënten ZGT in de gaten

Ziekenhuis ZGT in Hengelo
Ziekenhuis ZGT in Hengelo
Ziekenhuis ZGT start een proef met de controle van hartpatiënten. Via een app kunnen de hartfalenpatiënten de conditie van hun hart goed in de gaten houden. Het ziekenhuis kijkt mee.
ZGT werkt bij het project iMediSense samen met Thales Nederland en de Universiteit Twente. Ook zorgverzekeraar Menzis is bij de pilot betrokken.

Waneer begint de pilot?

De pilot gaat direct van start onder patiënten van Ziekenhuis ZGT. iMediSense registreert niet alleen de fysieke conditie van de gebruiker. De patiënt beantwoordt dagelijks een aantal vragen.
De informatie wordt verzameld op een centrale, beveiligde server waar de behandelend verpleegkundige en cardioloog inzage krijgen in de trend ontwikkeling van de patiënt, waardoor bij opmerkelijke uitkomsten tijdig kan worden ingegrepen.

Hoe werkt het in de praktijk?

De patiënt meet dagelijks onder meer zijn gewicht met iMediSense. In drie dagen tijd komt hij drie kilo aan. Dit kan betekenen dat de patiënt teveel vocht vasthoudt. De gegevens slaat hij op in een tablet. Op duidelijk signalen dat er iets mis kunnen cardiologen of verpleegkundigen tijdig reageren.
Waarom voor hartfalenpatiënten?
Hart- en vaatziekten behoren in Nederland tot de belangrijkste doodsoorzaken. Een op de vier Nederlanders sterft hieraan. Daarom is ervoor gekozen om iMediSense in eerste instantie voor hartfalenpatiënten in te richten.
Bij succes van deze eerste pilot wordt gekeken naar andere toepassingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.