nieuws

Groen gas uit mest gaat huishoudens en bedrijven in Twente verwarmen

Een openbaar en toegankelijk biogasnetwerk in Twente. Dat is het doel van een samenwerkingsverband van Cogas en Gasunie.
Beide netbeheerders hebben de handen inéén geslagen voor een duurzaam alternatief voor traditionele energiebronnen als aardolie en aardgas, die steeds schaarser worden. De eerste stap van dit biogasnetwerk in Twente is de aanleg van een 7,5 kilometer lange biogasleiding van varkenshouderij/mesthandel Oude Lenferink in Fleringen naar Almelo. 

Uitbreiding van bestaande installatie

Oude Lenferink beschikt al 12 jaar over een biogasinstallatie. De warmte die wordt opgewekt is voor het eigen zeugenbedrijf; de stroom wordt aan het openbare net geleverd.
De bestaande biogasinstallatie wordt uitgebreid, zodat op jaarbasis 6 miljoen kubieke meter extra biogas kan worden worden geproduceerd.

Van biogas naar groen gas

Dit gas wordt geleverd aan het gasontvangstation De Pook in Almelo. Daar wordt een opwerkingsinstallatie gebouwd, die het biogas opwerkt naar groen gas.
Groen gas heeft dezelfde kwaliteiten als aardgas. Het groene gas wordt opgenomen in het gastransportnetwerk van Cogas, waarna het geleverd wordt aan huishoudens en bedrijven. 

Investering van ruim 2 miljoen

De aanleg van de biogasleiding en de opwerkingsinstallatie is een investering van ongeveer 2,2 miljoen euro. Een deel is betaald door de provincie Overijssel. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.