nieuws

Bouwconsortium mag gedroomde dorp Reeve bij Kampen bouwen

Graven voor Reevediep
Graven voor Reevediep © RTV Oost
Het lijkt nu nog een luchtkasteel van de gemeente Kampen. Maar als het gedroomde dorp Reeve er komt, mag het bouwconsortium De Dijken de 650 geplande woningen bouwen.
Die afspraak hebben burgemeester en wethouders van Kampen gemaakt met de groep bouwbedrijven die onder het consortium vallen.
De overeenkomst vloeit voort uit de zogeheten Grondbank-affaire. De gemeente en het consortium kochten vanaf 2006 gronden die gezamenlijk in één grondbank zouden komen. De samenwerking liep uiteindelijk spaak, waarna jaren is onderhandeld over de afwikkeling van de verliezen. De gemeente boekte twee jaar terug 8,2 miljoen euro af. Ook de bouwbedrijven namen hun verliezen.

Voorkeur bij bouw

Mocht het dorp Reeve langs de bypass van de IJssel niet gebouwd worden, dan krijgt het consortium de voorkeur bij de bouw van woningen elders. In februari vorig jaar zette de Raad van State nog een streep door het bestemmingsplan dat de bouw van Reeve mogelijk moest maken. De gemeente studeert nu op nieuwe plannen.

Ook onderdeel van de overeenkomst is de overname van gronden aan de Zwartendijk van het consortium door de gemeente. Het college stelt de raad voor om 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de grondovername.

De overeenkomst met het bouwconsortium wordt nog door de Europese Commissie beoordeeld of het niet in strijd is met de regels voor staatssteun.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.