nieuws

Jumboafperser staat morgen voor de rechter in Groningen

De 51-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van het afpersen van meerdere Jumbofilialen, waaronder de supermarkt aan de Veemarkt in Zwolle, staat morgen voor de rechter.
De 51-jarige verdachte en zijn 15-jarige zoon werden in oktober in Groningen aangehouden. De zaak tegen de zoon is wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. De vader moet zich wel voor de rechtbank verantwoorden.
De vader wordt verweten dat hij bij twee filialen in Groningen een explosief plaatste. Bij een van deze winkel ontplofte de bom en werd een raam vernield. Ook zou de man een verjaardagkaart met explosieve stoffen naar de Jumbo in Zwolle hebben gestuurd. De man zou de supermarktketen hebben afgeperst, omdat hij een flink aantal bitcoins (een digitaal betaalmiddel) wilde hebben.

Verdachte blijft ontkennen

Tot op de dag van vandaag ontkent de 51-jarige Groninger de afpersingen. Zijn familie is ervan overtuigd dat het gewelddadige verleden van de verdachte een rol speelt voor justitie om hem te verdenken van de afpersingen en het plaatsen van een bom, die de kracht had van zes granaten. 
In een interview met RTV Noord zegt de zus van de verdachte: "Mijn broer is niet de perfecte schoonzoon, maar afpersing is niet zijn ding. Teveel risico's. Dit lijkt me ook niet iets wat je alleen zou kunnen doen. Hij zou eerder een overval zetten. Dan weet hij zeker dat hij met geld thuis komt."

Weinig bewijs, zegt advocaat

Volgens de advocaat van de verdachte is er behalve wat DNA op een enveloppe te weinig bewijs in het dossier om de man te kunnen veroordelen. De rechtbank in Groningen start morgen met de zaak en zal, wanneer dit nodig is, verder gaan op dinsdag 21 juni.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.