nieuws

Transportbedrijf Bolk baalt van boetes in het buitenland voor chauffeurs

"Chauffeurs krijgen boetes in Frankrijk voor kleine overtredingen die in Denemarken gepleegd zijn". Dat zegt Henk Bolk van het gelijknamige transportbedrijf uit Almelo.
Bolk en de branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) vragen Brussel iets te doen aan de ingewikkelde en onduidelijke regelgeving voor vrachtwagenvervoer in Europa.

'Pesterijen'

Volgens Henk Bolk houden de Franse en Italiaanse politie massaal Nederlandse chauffeurs aan om ze te beboeten voor kleine overtredingen. "Het ruikt naar pesterijen. De schade loopt bij ons op tot wel vijftigduizend euro per jaar", zegt Bolk.
Het gaat bijvoorbeeld om overtredingen van de rijtijdenwet. Als een chauffeur vijf minuten te lang doorrijdt dan wettelijk is toegestaan, dan kan dat weken later bij een controle nog tot een boete leiden. Zelfs als de overtreding in een ander land begaan is. Een boete kost al snel duizenden euro's. Vooral kleine transportbedrijven gaan er aan onderdoor.

'Broodroof'

Europarlementariërs Annie Schreijer en Hans van Baalen gingen gisteren op de haringparty van Bolk Transport in gesprek met TLN en Bolk over dit onderwerp. Zij zijn het eens met de transportsector en gaan in Brussel opkomen voor de Nederlandse transportsector.
"Europese regels moeten in elk land gelijk worden uitgelegd, Frankrijk en Italië hebben wat dat betreft een slechte reputatie. Dit kan niet, dit is broodroof en dan kunnen we niet aanvaarden", zegt Van Baalen namens de VVD.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.