nieuws

Brutale diefstal elektrische fiets in Losser; daders herkend en aangehouden

Diefstal elektrische fiets bij verzorgingshuis in Losser
Diefstal elektrische fiets bij verzorgingshuis in Losser
Twee mannen van 20 en 21 jaar uit Enschede zijn deze week aangehouden voor de diefstal van een elektrische fiets vorige week woensdag bij verpleeghuis Maartens Stede in Losser.
De diefstal gebeurde heel brutaal op klaarlichte dag. Een van de mannen tilde de fiets, die op slot stond, op en ging met de fiets en al omgekeerd achterop een scooter zitten.

Verbazing dat er niet is gebeld

Het verbaast de politie dat niemand heeft gebeld over het duo dat midden op de dag op een wel heel opvallende manier door Losser reed. Van de diefstal zijn beelden en die hebben een herkenning en vervolgens ook een aanhouding opgeleverd.
De diefstal van elektrische fietsen is een groeiend probleem. De fietsen zijn aantrekkelijk voor dieven omdat ze met een aanschafwaarde van rond de 2.000 euro waardevol zijn en omdat er veel nieuwe elektrische fietsen zijn.

Kans diefstal E-bike toegenomen

Uit gegevens van verzekeraars en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt dat de kans dat een nieuwe E-bike in het eerste jaar na aanschaf wordt gestolen de afgelopen jaren 2,5 keer zo groot is geworden.
De verzekeraars zijn naar schatting jaarlijks 50 miljoen kwijt aan schadeclaims vanwege gestolen fietsen en elektrische fietsen. Deze kaart toont het aantal aangiftes van fietsendiefstal in 2015 in per gemeente. Er werden landelijk 106.000 fietsdiefstallen geregistreerd. In Overijssel waren de steden Enschede, Almelo en Zwolle koplopers in het aantal diefstallen.

Campagne Stopfietsdiefstal.nu

De hoge diefstalcijfers vormen voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit aanleiding om de campagne stopfietsdiefstal.nu te lanceren.  
In de campagne wordt erop gehamerd om het framenummer van de fiets te noteren en bij diefstal aangifte te doen bij de politie. Maar vooral is het belangrijk om een tweede slot te gebruiken.

Fiets met slot aan lantaarnpaal

Naast een slot door het achterwiel helpt een tweede slot waarmee de fiets wordt vastgezet aan een vast object zoals een lantaarnpaal het de fietsendieven moeilijker te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.