nieuws

Zijn de rechten van de mens geschonden bij boringen naar gas?

Het College van de Europese rechten van de Mens was in Nederland en vroeg de Enschedese rechtsgeleerde Dirk Sanderink om advies. Sanderink promoveerde vorig jaar op het schenden van mensenrechten bij aardbevingen, die mogelijk veroorzaakt zijn door winning van gas door de NAM.
'Een hele eer' is het dat de Overijsselaar gevraagd werd om te spreken voor het College. Toch is het niet verwonderlijk dat ze bij hem uitkwamen, omdat Sanderink vorig jaar promoveerde op dit onderwerp. De vraag of de rechten van de mens zijn geschonden bij activiteiten door de overheid (indirect via de NAM) is complex. "Een eenduidig antwoord is niet te geven". 

Raad van State oordeelde 'wees voorzichtig'

Het gas dat onder Groningen wordt gewonnen, is zeldzaam. Nergens in de wereld is de voorraad laag calorisch gas zo groot. En we gebruiken het dagelijks, dus het is logisch dat er gewonnen wordt. Maar over die vanzelfsprekendheid wordt nu gediscussieerd. "De Raad van State deed vorig jaar uitspraak en adviseerde de overheid om enkel het noodzakelijke gas te boren."
Wat er precies in het College besproken is, en wat de uitkomst was, mag niet naar buiten komen. "Het is een besloten bijeenkomst, daar mag je niet over uit de school klappen", weet de wetenschapper die inmiddels werkzaam is als advocaat. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.