nieuws

'FC Twente moet sympathie terugverdienen en sportieve en economische achterstand inhalen'

FC Twente speelt volgend seizoen dan wel in de eredivisie, de club moet de komende tijd flink aan de bak. Dat zeggen adviseur Pieter Nieuwenhuis van de Enschedese club en voetbalbestuurder Gaston Sporre in het tv-programma Overijssel Vandaag van TV Oost. "Twente moet de sportieve en economische achterstand nu gaan inlopen."
Twente was een aantal jaren geleden de knuffelclub van Nederland, maar is zo'n beetje alle sympathie weer kwijt, aldus Nieuwenhuis. De houding van de club, directeur Onno Jacobs zei onder meer dat de club zich schaamt, is een goede start om de sympathie weer terug te verdienen.

Gemeente en bedrijfsleven van levensbelang

Beide studiogasten wijzen op de belangrijke rol die de gemeente Enschede en het Twentse bedrijfsleven hebben gehad in de kwestie. "Dat Twente in de Eredivisie kan voetballen heeft te maken met het feit dat aan de licentiecommissie een begroting is overlegd met de 32 miljoen van de garantstelling van de gemeente, maar dat er ook nieuwe geldverschaffers geweest zijn uit het Twentse bedrijfsleven die voor een bedrag van 12 miljoen opstaan", zegt Nieuwenhuis.
"Die twee elementen zijn beiden onmisbaar voor het verkrijgen van de licentie. Dus ook het Twentse bedrijfsleven, en laten we zeggen dat enige herkomst in de buurt van Rijssen daarmee te maken heeft."
Nijenhuis verwijst daarmee naar ondernemer Dik Wessels. "Dat is absoluut een bindende kracht geweest om het Twents bedrijfsleven daartoe te bewegen."
Sporre: "Zonder de gemeente Enschede was er geen FC Twente meer geweest. Het besluit van de beroepscommissie leidt er nu toe dat de club in een stabiele zijligging verkeert. Nu moet de patiënt op krachten komen."

Normaal doen

"Het is nu echt zaak om de club er weer bovenop te krijgen en dat zal moeilijk genoeg zijn. Het is echt een periode van toch de tering naar de nering zetten en vooral weer normaal gaan doen, zoals Twente qua DNA ook in elkaar steekt."
Dat het kantje-boord is geweest, dat is bij de meesten wel bekend. Nieuwenhuis bevestigt dat toch nog eens. "Twente mag echt ontzettend blij zijn dat ze ontsnapt zijn. In december was er aanleiding om de licentie in te trekken en alleen het feit dat er toen een voorbehoud gemaakt is en dat Twente sindsdien alle stappen heeft gezet die gezet zijn, geeft ze de licentie terug. In de toekomst zal vergelijkbaar gedrag meteen tot degradatie leiden, dat gaat in het nieuwe systeem gebeuren."

Kans op herhaling is klein

Er kan nu een streep onder de affaire worden gezet en de kans dat iets vergelijkbaars weer gebeurt is heel klein, denkt Nieuwenhuis. "Wat Twente de afgelopen vier, vijf jaar gedaan heeft geeft geen pas, dat is onfatsoenlijk."
"Als je kijkt naar de implementatie van het bestuurssysteem dat door meneer Knuppe is voorgeschreven, is in elk geval in de bestuursstructuur geborgd dat herhaling onmogelijk is."
"Supporters zitten op het hoogste niveau in de stichting, sponsors zitten daar. Er kan geen achterkamertjespolitiek bedreven worden, dat zal daar gesignaleerd worden en die mensen hebben de plicht dat naar buiten te brengen."
 
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.