nieuws

Overijssel heeft meeste burgerhulpverleners van Nederland; grootste kans op reanimatie in Nutter

Bijna één op de vijftig inwoners van Overijssel is burgerhulpverlener. De plaats waar je in Overijssel de grootste kans hebt te worden gereanimeerd bij een hartstilstand is Nutter.
Dat meldt de Hartstichting. 
Een burgerhulpverlener kan reanimeren en via zijn of haar mobieltje worden opgeroepen als in de directe omgeving iemand plotseling een hartstilstand krijgt. Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
Eind vorig jaar waren er 18.000 aangemelde burgerhulpverleners in Overijssel. Dit aantal is inmiddels gestegen naar ruim 21.000. Met 1,9 procent is de dekkingsgraad in Overijssel het hoogst van heel Nederland.

Grootste kans in Nutter

Maar liefst 32,6 procent van de inwoners daar is aangemeld bij het oproepsysteem om een buurtbewoner te reanimeren als het nodig is.
Diffelen komt met 29,3 procent op een tweede plaats, Oud Ootmarsum staat op een derde plaats met 20,2 procent.

Drie dorpen zonder

In drie dorpen in Overijssel zijn geen burgerhulpverleners geregistreerd. Dat is in Baarlo en Nederland (gemeente Steenwijkerland) en Marle (gemeente Olst-Wijhe).

Landelijk

Landelijk is het aantal burgerhulpverleners toegenomen tot 130.000. De landelijke gebieden kennen de grootste relatieve dekking van burgerhulpverlening. De dekking in de grote steden is nog steeds relatief laag, maar het aantal geregistreerde burgerhulpverleners is wel fors gestegen.
In 120 dorpen en steden in Nederland is geen burgerhulpverleners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.