nieuws

Dalfsen en Nieuwleusen kijken met gemengde gevoelens naar komst statushouders

In Dalfsen en Nieuwleusen kijkt de buurt met gemengde gevoelens naar de geplande komst van statushouders, dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. De een is bang voor de veiligheid, de ander wil het eerst allemaal afwachten en reageert nuchter op het nieuws.
In de gemeente Dalfsen zijn 11 locaties in de dorpen Dalfsen, Nieuwleusen, Hoonhorst, Oudleusen en Lemelerveld aangewezen waar tijdelijke woningen komen voor statushouders.

Kleinschalige tijdelijke opvang

Eind 2016 hoopt Dalfsen dat de eerste chalets met hun nieuwe bewoners geplaatst zijn. De gemeente wil de komende 1,5 jaar 198 statushouders helpen aan woonruimte.
Omdat er te weinig huurwoningen zijn wordt gekozen voor kleinschalige opvang in bijvoorbeeld chalets. De chalets zijn voor minimaal 5 en maximaal 10 jaar aangewezen als woonruimte. Daarna komt er niet automatisch blijvende bouw op de aangewezen locaties.
De gemeente denkt dat de achterstand in huurwoningen in 2017 weggewerkt is. Dan krijgen statushouders weer, zoals het nu ook al jaren gaat, een 'gewoon' huurhuis toegewezen.

Overvallen door aankondiging

In Dalfsen en Nieuwleusen voelt de buurt zich erg overvallen door het nieuws. De mensen zijn benieuwd of er genoeg controle is, met het oog
op hun veiligheid.
In Nieuwleusen gaat de buurt rond het crossbaantje aan het Gentiaan samen protest aantekenen tegen de komst van woon-units. Het crossbaantje is al zeker 30 jaar een stuk braakliggend terrein waar de buurt al eerder met succes bebouwing tegen heeft kunnen houden. Zij vinden het stuk grond veel te klein voor chalets.

Boos op gemeente

In Dalfsen zijn de buren van het oude politiebureau aan de Molendijk benieuwd of de komst van de statushouders financiële gevolgen heeft, mochten zij hun huis ooit willen verkopen.
Zij zijn ook erg boos op de gemeente, omdat alleen de directe buren een brief hebben gekregen en de andere huizen in de straat niet. Zij maken zich grote zorgen om de veiligheid en vinden het asociaal dat zij niet met hun vragen naar de informatie-avond mogen komen.
Een boer aan de Koekoeksteeg in Dalfsen wil eerst de informatie-avond afwachten, maar heeft wel wat vragen voor de gemeente zegt hij.

Besloten bijeenkomsten

De gemeente organiseert drie besloten informatie-avonden waar mensen hun vragen en zorgen en opmerkingen kunnen delen. De eerste is morgenavond in Nieuwleusen. Dalfsen kiest bewust voor besloten avonden omdat er anders mensen komen die niet direct betrokken zijn. Alleen mensen met een uitnodiging zijn welkom.
Later komen er ook nog openbare avonden, maar eerst wil Dalfsen met de directe buren praten.

Taal-barrière en inburgering

Wethouder von Martels benadrukt dat Vluchtelingenwerk, kerken en maatschappelijke organisaties betrokken zijn bij de huisvesting en integratie van de vreemdelingen. Het gaat met name om alleenstaande mannen uit Syrië, Irak, Eritrea en Ethiopië.
De wethouder hoopt dat er nog meer hulp ingezet wordt om de statushouders de Nederlandse taal te leren, zodat zij sneller deel kunnen uitmaken van de gemeenschap.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.