nieuws

Smart City Enschede wil slimste en leukste stad van het land zijn

Een Smart City is niet alleen interessant voor nerds. Iedereen kan er profijt van hebben van als data op een goede manier worden gecombineerd. Met een creatief project van studenten in de binnenstad wil Enschede laten zien dat een smart city juist heel aantrekkelijk is.
Tweedejaarsstudenten creatieve technologie van Saxion hogeschool in Enschede laten deze week in de binnenstad van Enschede zien hoe creativiteit en technologie samen kunnen gaan. Verspreid door de binnenstad staan 18 interactieve installaties bij allerlei culturele instellingen. 

Slimme stad dankzij data

In Enschede werken allerlei organisaties en instellingen samen om van de stad een echte Smart City te maken. Veel gegevens zijn gewoon openbaar. Door allerlei soorten gegevens, ofwel data te combineren kan je veel nuttige informatie verzamelen. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe slimmer de stad kan worden.

Met de gegevens van GSM-masten weet je bijvoorbeeld hoeveel mensen er in de stad zijn. Als je die aantallen combineert met de bezetting van de parkeergarages, de instellingen van de verkeerslichten of de routes van de buslijnen kan je daar allerlei informatie over het verkeer in de stad uit halen. Dat is weer nuttig voor de gemeente. 

Proeftuin

Voor de studenten van Saxion is Enschede deze week vooral een proeftuin voor leuke ideeën. Niet alle installaties werken even goed, maar dat is niet erg. De ideeën zijn net zo belangrijk als de uitwerking. Enschede wil laten zien dat de stad niet alleen de slimste, maar ook de leukste stad van het land is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.