nieuws

Artsen Isala Zwolle en ZGT Almelo en Hengelo voeren actie voor pensioen

Artsen van de ziekenhuizen Isala in Zwolle en Ziekenhuis Groep Twente in Almelo en Hengelo voeren morgen actie en leggen hun werk deels neer. De medisch specialisten hebben onenigheid met hun werkgevers, de ziekenhuizen, over hun pensioenopbouw.
De actievoerende artsen gaan daarom morgen zondagsdiensten draaien. Spoedgevallen worden behandeld als altijd en wie al in het ziekenhuis ligt, zal gewoon zorg krijgen. Ook gemaakte afspraken gaan gewoon door. Alleen zijn er bijvoorbeeld geen geplande opnames.
Het is de bedoeling dat patiënten zo min mogelijk last hebben van de actie. 

Revalidatiecentra

Niet alleen in de ziekenhuizen wordt actie gevoerd. Ook artsen van de revalidatiecentra Vogellanden in Zwolle en Het Roessingh in Enschede voeren een zogenoemde zondagsdienst. 

Conflict pensioensopbouw

Aanleiding voor de onenigheid is een nieuwe wet: sinds 1 januari 2015 mogen werknemers met een bruto jaarsalaris van meer dan 100.000 euro niet meer onder fiscaal gunstige voorwaarden pensioen opbouwen via hun werkgever. 
Werknemers die daardoor pensioengeld mislopen, worden vaak gecompenseerd. Maar volgens de protesterende artsen geven tientallen ziekenhuizen de uitgespaarde pensioenpremies niet volledig terug aan de medische specialisten. En daar zijn ze het dus niet mee eens

Artsenverenigingen

De acties zijn een initiatief van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), Federatie Medisch Specialisten en werknemersorganisatie FBZ.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.