nieuws

Provincie Overijssel: 110 miljoen meer ontvangen dan uitgegeven

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle
De provincie Overijssel heeft vorig jaar bijna 110 miljoen euro meer ontvangen dan uitgegeven. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2015 dat vandaag door de provinciale politiek besproken wordt.
Belangrijke oorzaak van het positieve resultaat zijn een aantal meevallers. Zo werd bij de verkoop van Essent in 2009 een fonds opgericht voor schadeclaims. Bij de verkoop aan RWE zijn namelijk een aantal garanties en vrijwaringen bedongen.
Veel schadeclaims zijn niet uitgekeerd, waardoor een bedrag vrijvalt voor de aandeelhouders. Voor de provincie Overijssel gaat het om 61,2 miljoen euro.
Andere meevallers zijn extra renteopbrengsten, meevallende inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting en het wegvallen van allerlei verplichtingen.

Niet onverdeeld enthousiast

De politiek is niet onverdeeld enthousiast over het positieve resultaat. "Je wilt als overheid zorgvuldig met het geld van de burger omgaan en elke euro uitgeven die je hebt begroot", aldus gedeputeerde Eddy van Hijum.
"Toch is het ook weer niet zo dat we helemaal geen geld hebben uitgegeven. We hebben de afgelopen college periode juist heel veel geïnvesteerd in Overijssel: 750 miljoen euro."
"En afgelopen jaar nog 219 miljoen euro. Het geld werd bijvoorbeeld gestoken in de regionale economie, het verbeteren van wegen, milieu en energie, het platteland en de grote steden", aldus Van Hijum

Hoe besteed je de meevaller?

Een aantal partijen is al druk bezig met het uitgeven van de overgebleven miljoenen. Robert Jansen van GroenLinks vindt dat het geld goed gebruikt kan worden om meer duurzame energie op te wekken.
"In het huidige tempo halen we de doelstelling namelijk nooit: 20 procent van alle energie moet in 2023 duurzaam worden opgewekt", stelt Jansen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.