nieuws

Raad van State twijfelt over verlenging zandwinning in Kloosterhaar

Zandwinning
Zandwinning
De Raad van State lijkt weinig te voelen voor verlenging van de periode waarin zand gewonnen mag worden aan de Oude Vaart in Kloosterhaar. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.
De provincie Overijssel stemde in met verlenging van de zandwinning tot begin 2023. Een omwonende maakte daartegen bezwaar bij de Raad.
Hij hoopte eindelijk verlost te zijn van naar eigen zeggen jarenlange overlast en overtredingen van de regels door het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de zandwinning.

Overmacht?

Volgens de provincie is afgezien van een enkele overtreding niets aan te merken op het bedrijf. De nu verlengde vergunning voor de zandwinning werd in 2008 verleend. Toen is ook gezegd dat de vergunning niet verlengd zou worden, tenzij er overmacht in het spel is.
De provincie zegt nu dat het bedrijf door overmacht is getroffen. De onderneming heeft het werk niet op tijd kunnen afronden door bezwarenprocedures en een ingezakte markt.

Ondernemersrisico

Volgens de omwonende is bij de geldigheidsduur van de vergunning al rekening gehouden met eventuele vertragingen. Een slechte markt vindt hij een risico voor de ondernemer. Volgens de omwonende is er dus geen sprake van overmacht.
Ook de Raad van State bleek nauwelijks overtuigd door de argumenten van de provincie. De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.