nieuws

PvdA stapt uit college Almelo; andere fracties mogen kandidaat voordragen

De PvdA gaat niet de nieuwe wethouder van Almelo leveren. "Het is een hele pijnlijke keuze, maar je doet het uiteindelijk voor de stad", zegt fractievoorzitter Marjolein Wessels.
Dat de PvdA zich terugtrekt uit de coalitie, is de uitkomst van een overleg met de fractievoorzitters van alle partijen dat woensdagavond werd gehouden. De andere partijen gaan nu in hun eigen netwerk op zoek naar een geschikte kandidaat. 
"We zitten al jaren in het bestuur, dus het is een pijnlijke keuze. Het is moeilijk, maar dit is wel de realiteit."

Vervolg

Begin volgende week stemmen de fractievoorzitters het proces verder af. Het streven is om in september een nieuwe wethouder te benoemen.
De nieuwe wethouder moet 'passen in de puzzel'. Eén van de voorwaarden is de 'gewenste woonplaats' Almelo.

'Spijt van fouten'

De door PvdA beoogde vervanger van aftredend wethouder Anja Timmer, Jos Pierey, kreeg geen steun in de gemeenteraad omdat hij niet in Almelo woont. "De PvdA had graag een tweede kans gekregen om een opvolger te vinden. Daar was echter geen meerderheid voor in de gemeenteraad", vertelt Wessels.
"We hebben in de vorige ronde fouten gemaakt. En daar hebben we spijt van. Nu er geen meerderheid is, moeten we reëel zijn en een stap terug doen."

'Terug naar de inhoud'

Wessels benadrukt dat de keuze in het belang is van de stad. "Je doet het voor de stad. We moeten door, want dit duurt al te lang. We moeten terug naar de inhoud."
Wessels: "Het is ook geen inhoudelijke crisis, dus het coalitieakkoord waaraan wij hebben meegewerkt, blijft overeind. De raad gaat nu op zoek naar een nieuwe wethouder."
Timmer
Enkele fracties hebben in een gesprek met Rob Franken, die een raadsonderzoek hield, nog de vraag gesteld of wethouder Timmer wellicht toch bereid en in staat was om de periode tot aan de volgende verkiezingen af te maken.
"Deze vraag is in een persoonlijk gesprek nog eens voorgelegd en daarop heeft zij geantwoord dat die optie niet aan de orde is. Deze persoonlijke keuze dient in het vervolg gerespecteerd te worden", schrijft Franken.

Vier wethouders
Ook is er gekeken of het een optie is om door te gaan met drie wethouders.
"In grote meerderheid kiezen fracties voor herstel van een college met vier wethouders met ongewijzigde portefeuilles. Kleine verschuivingen tussen portefeuilles worden mogelijk geacht als dat de wens van het college zou zijn."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.