nieuws

De Graafschap wil via rechter een plek in de Eredivisie afdwingen

Voetbalclub De Graafschap uit Doetinchem wil via de rechter alsnog een plek in de Eredivisie afdwingen. De club spant een kort geding aan tegen de KNVB.
Door het besluit van de beroepscommissie van de voetbalbond, die vorige week bepaalde dat FC Twente komend seizoen in de Eredivisie speelt, degradeerden de Doetinchemmers definitief naar de Jupiler League. De club voelt zich wekenlang aan het lijntje gehouden en kon geen enkel beleid maken.

'Recht op een plek in de Eredivisie'

"Gezien het falen van met name de licentiecommissie van de KNVB, vinden wij, samen met onze juristen, dat wij recht hebben op een plek in de Eredivisie", zegt commercieel directeur Zuil.
"Het is gezien het licentiereglement normaal gesproken immers ondenkbaar dat er bij een dergelijk vals spel nog een plek bestaat in de Eredivisie. Dat vindt de beroepscommissie van de KNVB immers zelf ook."

'Knokken voor plek op hoogste niveau'

"De KNVB denkt daar anders over. We gaan nu in een spoed kort geding vragen of de rechter opnieuw naar de gang van zaken wil kijken.
We knokken voor onze eigen plek op het hoogste niveau, maar zeker ook ter voorkoming van een dergelijk falend systeem in de toekomst. Daar is heel voetballend Nederland namelijk de dupe van, dit mag nooit meer gebeuren."

Gesprek met Bert van Oostveen

Vanochtend sprak de directie van de club met directeur Bert van Oostveen van de KNVB over de situatie die was ontstaan na het intrekken en weer teruggeven van de proflicentie aan FC Twente.
"Het was een teleurstellend, niet constructief gesprek. Wij zien geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen tegen de KNVB", aldus Zuil.

'Niet de intentie om Twente uit Eredivisie te knikkeren'

Zuil benadrukt dat de Graafschap aan koerst op uitbreiding van de eredivisie met een extra plek, in plaats van dat FC Twente degradeert. "We zijn er niet op uit om FC Twente een loer te draaien maar willen de gang van zaken aan de kaak stellen, een statement maken."
"Het is hartstikke mooi voor FC Twente dat ze door een vormfout zijn ontsnapt maar ondertussen zijn wij min of meer in gijzeling gehouden met alle negatieve gevolgen van dien." 

Beroepscommissie floot licentiecommissie terug

De licentiecommissie van de KNVB trok in mei de proflicentie van FC Twente definitief in. De rechtbank gaf de licentiecommissie gelijk in een kort geding dat door FC Twente was aangespannen.
De beroepscommissie draaide het besluit echter terug en legde de Enschedese club een boete van 181.000 euro op. 
  
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.