nieuws

Waterschap Vechtstromen staart zich niet blind op grote waternavel

Waterschap Vechtstromen bindt strijd aan met waterplanten
Waterschap Vechtstromen bindt strijd aan met waterplanten
De beken, vijvers en sloten in het gebied van waterschap Vechtstromen staan vol met exotische waterplanten. De grote waternavel, het parelvederkruid en de waterteunisbloem, ze doen het prima in het glasheldere en gezonde water van de Twentse stroompjes. Maar het waterschap staart zich niet blind op de waternavel. Sterker, het waterschap wil het fraaie groen niet hebben. De plant hoort in een aquarium en niet in een beek.    Â
De grote waternavel, parelvederkruid en waterteunisbloem komen van nature niet in Nederland voor, maar komen via aquarium- en vijverliefhebbers in beken en sloten terecht. De mensen vinden het zonde om exotische waterplanten in de container te gooien en de zetten de plantjes in het Nederlandse water uit.

Planten belemmeren waterafvoer

Daar doen ze het goed. Zo goed, dat de planten razendsnel groeien en de beken overwoekeren. Daarmee ontstaat een probleem voor de waterafvoer. Bij hevige regenval moet het overtollige water kunnen wegstromen en dat lukt in de dichtbegroeide watergangen niet.
Het waterschap bindt de strijd aan met de waterplanten en zal de komende tijd alle niet inheemse waterplanten uit de sloten trekken. Desnoods met de hand, als de waterschapsmedewerker er niet met boot en machine bij kan.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.