nieuws

AkzoNobel ontdekt na tientallen jaren lekkage in Enschede en moet alle zoutwinlocaties onderzoeken

AkzoNobel moet al haar 550 zoutwinlocaties onderzoeken op mogelijke lekkages. In 2015 werd er een lekkage ontdekt, het Staatstoezicht op de Mijnen en de gemeenten Enschede en Hengelo werden afgelopen mei, een jaar later, pas geïnformeerd.
Er lekte dieselolie tussen 1987 en 1989. De diesel werd gebruikt als hulpstof en was afkomstig van één van de boringen waarmee zout wordt gewonnen. In de jaren daarna lekte er pekel. De boring is inmiddels gestopt.
Door de lekkage is de bodem verontreinigd, maar volgens AkzoNobel is de aard en omvang van de verontreiniging beperkt.

Geen gevaar drinkwater

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aangegeven dat er geen onmiddellijk gevaar dreigt voor de drinkwatervoorziening.

Tientallen meters diepte

Uit onderzoek van het bedrijf is gebleken dat de oorzaak twee lekkende schroefverbindingen zijn op 54 en 97 meter diepte.
AkzoNobel geeft aan dat het waarschijnlijk om 11 kubieke meter olie en 21 kubieke meter pekel gaat. SodM laat weten het zorgelijk te vinden dat de lekkage, ondanks de geringe omvang van de verontreiniging, zo lang niet ontdekt is.

Onderzoek

AkzoNobel moet van de SodM haar andere boringen direct onderzoeken. De eerste resultaten worden eind juni verwacht. Ook moet het bedrijf met een plan van aanpak komen om de bodemverontreiniging op te ruimen.
SodM is ook een eigen onderzoek gestart. Daarna wordt gekeken welke vervolgstappen noodzakelijk zijn om de kans op soortgelijke incidenten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.