nieuws

'Einde van zwemschool en zwemclub als zwembad De Brug in Glanerbrug sluit'

"Als zwembad De Brug sluit, betekent dat het einde van zwemclub Avanti Wilskracht." Frank Soetekouw van de zwemvereniging ziet de toekomst somber in als Avanti niet meer in Glanerbrug kan zwemmen. Ook Truus Meijer vreest dat het einde oefening is voor haar Zwemschool Truus als de gemeente besluit dat het zwembad dicht moet.Â
"Het is onvoorstelbaar", zegt Truus Meijer. Zij zwemt elke zaterdag en zondag met tweehonderd kinderen in het Glanerbrugse bad. "Ze hebben De Brug net gerenoveerd en nu willen ze het bad volgend jaar sluiten."

Waarom moet het zwembad dicht?

Door zwembaden De Brug, Het Slagman en zes gymzalen te sluiten verwacht de gemeente Enschede jaarlijks een miljoen euro te bezuinigen. Dat is volgens de gemeente nodig om de sportbegroting rond te krijgen. Op den duur wil de gemeente een groot nieuw zwembad bouwen.
Voor zwemclubs, zwemscholen en verenigingen heeft sluiting van De Brug echter grote gevolgen. Bij Zwemschool Truus komen veel vragen binnen sinds het gemeentebestuur haar plannen bekend heeft gemaakt. "Ik krijg nu al vragen van mensen of ze hun kinderen nog op kunnen geven voor zwemles", zegt Truus Meijer. "Op dit moment weet ik het niet. Als de gemeenteraad hierin mee gaat, dan denk ik dat dit het einde is van mijn zwemschool."

Kunnen ze in andere zwembaden terecht?

Frank Soetekouw van zwemclub Avanti Wilskracht is daar duidelijk over. "Nee. We kunnen nergens naartoe. Op de tijden waarop wij dit bad nu gebruiken zijn alle zwembaden in de buurt bezet." 
Stichting De Springplank zit met hetzelfde probleem. Zij zwemmen meerdere keren per week in De Brug met mensen met een verstandelijke beperking. Het zwembad heeft de faciliteiten daarvoor. Marlie van Berkel van De Springplank: "We moeten op zoek naar een alternatief, maar dat is er nu niet. Het betekent dat we niet meer met deze mensen kunnen zwemmen." 

Naar subtropisch zwembad Aquadrome?

Het zwembad aan de Van Deinselaan in Enschede ligt op zo'n 6 kilometer van De Brug. Maar inwoners van Glanerbrug vinden dat geen geschikt alternatief.
"Veel mensen in Glanerbrug hebben beperkte middelen. Het is niet altijd mogelijk om met een auto naar het Aquadrome te rijden", zegt Roy Bruinsma. Hij probeert zoveel mogelijk inwoners van Glanerbrug achter zich te krijgen om te strijden voor het behoud van De Brug. Daarvoor is een Facebookpagina in het leven geroepen. 

Gemeenteraad morgenavond aan zet

"Morgenavond bepaalt de gemeenteraad wat er met De Brug gaat gebeuren", zegt Bruinsma. "Om half 7 willen we actievoeren voor het stadhuis met veel kinderen. Ik hoop dat heel Glanerbrug dan op komt draven." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.