nieuws

AkzoNobel betreurt verontreiniging bij boring in Enschede

Bij een boring van AkzoNobel in Enschede werd een lekkage gevonden
Bij een boring van AkzoNobel in Enschede werd een lekkage gevonden
AkzoNobel betreurt dat de verontreiniging bij een boring in Enschede heeft kunnen optreden en neemt de situatie uiterst serieus.
Dat laat het bedrijf weten in een schriftelijke reactie.
"In het kader van het monitoringregime vindt regelmatig bodemmonitoring plaats in de directe omgeving van boorputten. Bij een boring die inmiddels meer dan een jaar niet meer in gebruik is, ten oosten van de Haimersweg in Enschede, is in de bodem plaatselijk olie aangetroffen."
Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd voordat de lekkage is ontdekt, geeft AkzoNobel geen antwoord.

Geen lek meer
In 2015 ontdekte AkzoNobel dat er tussen 1985 en 1987 dieselolie en pekel lekte bij een boorput in Enschede. De put werd in het verleden gebruikt voor zoutwinning.
"Op dit moment lekt er geen olie of pekel meer. Er is geen risico voor drinkwater- of andere grondwaterwinning", laat een woordvoerder namens AkzoNobel weten.

Onderzoek

"Wij hebben direct onderzoek gestart naar de omvang en oorzaak en werken in overleg met de betrokken autoriteiten aan een plan van aanpak. Wij hebben het bevoegd gezag sinds onze eerste constatering in 2015 geïnformeerd en op de hoogte te gehouden. Ook de betrokkenen in de omgeving zijn over de verontreiniging inmiddels nader geïnformeerd."
Olie is volgens AkzoNobel een algemeen gebruikte mijnbouwhulpstof om zoutwinning beheerst te laten verlopen. "Er wordt een dun laagje olie in een caverne als afdekolie aangebracht om het zoutdak tegen uitdroging te beschermen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.