nieuws

Elf jaar cel voor moordenaars Kanat; ex-vriendin vrijgesproken in voogdijmoord

Mike M. (26) en Glen Q. (19) moeten beide elf jaar de cel in voor de moord op Mustafa Kanat uit Enschede in de zogenaamde voogdijmoord. Ellen G., de ex-vriendin van Kanat, is vrijgesproken omdat medeplichtigheid niet kan worden bewezen.
De twee mannen staken in de nacht van 26 op 27 september 2014 Kanat neer in de portiek van zijn woning aan de Fazantstraat in Enschede. De aanleiding zou een ruzie zijn over de omgangsregeling van het dochtertje van het slachtoffer en zijn ex-vriendin.  
Mike en Glenn, die vandaag beide aanwezig waren bij de uitspraak, kregen 11 jaar onvoorwaardelijk te horen wegens doodslag. Tegen de twee was respectievelijk 13 en 15 jaar cel geëist. Maar volgens de rechter kan moord met voorbedachte rade niet worden bewezen. Ook kan niet worden bewezen wie er heeft gestoken.

Vrijspraak ex-vriendin

Tegen Ellen G., de ex-vriendin van Kanat, werd een celstraf van vijftien jaar geëist. Maar volgens de rechter kan haar medeplichtigheid niet worden bewezen en dus is ze vrijgesproken.
Ook de oma (60) is vrijgesproken van medeplichtigheid, terwijl het OM dertig maanden cel eiste.

Conflict over voogdij

Ellen G. en Kanat hadden een conflict over de omgangsregeling van hun dochtertje van anderhalf jaar oud. Vlak voor de moord besloot een rechter dat Ellen voor 29 september naar Enschede moest verhuizen met haar dochtertje. Als ze dat niet zou doen, dreigde er een dwangsom van 250 euro per dag.

De 23-jarige vrouw, die inmiddels in Bergen op Zoom woonde en een relatie had met de 26-jarige Belg Mike M., was daar boos over en zei dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was.

Hulp en wapens

Haar 26-jarige vriend ging op zoek naar iemand die hem wilde helpen om het slachtoffer ‘een lesje te leren’. Volgens hem had hij slechts de intentie om de vader bang te maken of hem in elkaar te slaan. Hulp vond hij inderdaad, in de vorm van de 19-jarige man.
De twee kwamen op de fatale avond, acht dagen na de uitspraak van de rechter, vanuit Bergen op Zoom naar Enschede. Ze waren gewapend met messen. In Enschede aangekomen gingen ze de confrontatie met het slachtoffer aan in de portiek van zijn woning.
Na een woordenwisseling staken ze het slachtoffer neer. Hij overleefde de steekpartij niet.

Verantwoordelijk

De rechtbank heeft niet vast kunnen stellen wie van de twee mannen het slachtoffer uiteindelijk om het leven heeft gebracht. Toch concludeert de rechtbank dat sprake was van een zodanig nauwe en bewuste samenwerking tussen beide mannen dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de dood van het slachtoffer.
Daarmee hebben zij onpeilbaar en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer. Zij zullen verder moeten zonder hun zoon, broer en vader. De rechtbank rekent dat beide mannen zwaar aan en veroordeelt hen tot een gevangenisstraf van 11 jaar.

Geen betrokkenheid ex-vriendin

De rechtbank oordeelt dat niet bewezen kan worden dat er van tevoren een plan is gemaakt om het slachtoffer om het leven te brengen. Niet bewezen is dat de 23-jarige ex-vriendin van het slachtoffer betrokken was bij zijn dood.
De vrouw heeft weliswaar gezegd dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was, maar dat is onvoldoende om van het medeplegen van doodslag te kunnen spreken. Ook van betrokkenheid van haar 60-jarige moeder is niet gebleken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.