Chinezen creëren hun eigen 'Paradijs' op begraafplaats in Zwolle

Een stukje China in Zwolle. Het "Paradijs", de eerste Chinese begraafplaats in Nederland die geheel volgens de Chinese traditie is aangelegd. Burgemeester Henk Jan Meijer had de eer om de rustplaats te openen. Hij onthulde een paal met daarop de naam van de rustplaats.

De Chinese begraafplaats, op de Zwolse algemene begraafplaats Kranenburg, biedt plaats aan 280 graven die op een zonnige schuine helling trapsgewijs kunnen worden aangelegd. Ze liggen tegenover het water en een 'pagode'. Dat is een Chinese tempel met daar bovenop een boeddha beeld dat de bezoekers beschermt tegen ronddwalende kwade geesten.

Begraafplaats van belang voor Chinese gemeenschap

De aanleg van de begraafplaats heeft ruim vier jaar geduurd, maar voorziet in een behoefte. De Chinese gemeenschap hecht veel waarde aan de nabijheid van graven van overleden familieleden. Het goed verzorgen van de graven brengt namelijk voorspoed voor toekomstige generaties.

Internationale belangstelling voor de aankoop van graven

Een plek op de Chinese begraafplaats is niet goedkoop, inclusief de afkoop van grafrechten kost een graf ruim 12.000 euro. Maar de belangstelling is groot. Zelfs Chinezen uit Spanje en Duitsland hebben al belangstelling getoond. Van de 280 beschikbare plaatsen zijn er in aanloop naar de opening al 120 verkocht.

  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Opening IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren