nieuws

Jan van Halst: FC Twente moet over drie jaar terug zijn waar de club hoort

FC Twente moet binnen drie jaar weer de club zijn die het behoort te zijn. Dat zei commercieel en technisch directeur Jan van Halst van FC Twente na de presentatie van de nieuwe hoofdsponsor van de club: Pure Energie uit Enschede.Â
Hij beweegt zich ontspannen door het stadion, vanmiddag: Jan van Halst. Het moet ook een lekker gevoel geven om in je eerste werkweek voor FC Twente de nieuwe hoofdsponsor van de club te kunnen presenteren. 
"Het geeft een enorme boost", zegt de oud-speler zelf over het vastleggen van Pure Energie. "Commercieel en sportief moet er nog heel veel gebeuren. Dan geeft het een goed gevoel om een shirtsponsor voor vijf jaar vast te kunnen leggen."

Wij blijven bij de club

Trouwens, als FC Twente in de Jupiler League terecht was gekomen, was het ook goed gekomen. "Alfons Wispels, de directeur van Pure Energie, was één van de eersten die mij belde", aldus Van Halst. De woorden van de directeur, maar ook fanatiek supporter van de club, waren duidelijk. "Zelfs als we in de Jupiler League komen. Wij blijven altijd bij de club."
Wispels heeft al jaren een plekje op de tribune en daar blijft hij ook zitten, zegt hij. Geen skybox dus voor Wispels, die liever lekker tussen de supporters blijft zitten.
Hij is met FC Twente een overeenkomst voor vijf jaar overeengekomen. Dat is lang voor een shirtsponsor. "Wij doen niets voor de korte termijn", verklaart Wispels, die geen bedragen wil noemen maar zeker niet voor een dubbeltje op de eerste rang zit."

Wat betaalt de nieuwe hoofdsponsor?

Volgens Wispels heeft hij niet op het scherpst van de snede onderhandeld, hoewel FC Twente toch zeker niet in een positie verkeert om het onderste uit de kan te halen. "Ik zeg niks over bedragen maar wij zijn tevreden en FC Twente is tevreden." 
"FC Twente is nog steeds een ijzersterk merk. Niet alleen in de regio, maar in heel Nederland. Wij komen binnenkort elke zondag prime time langs als de mensen het bord op schoot hebben. Hopelijk levert ons dat nieuwe klanten op."

Hoe staat FC Twente er eigenlijk voor?

Een week nadat de beroepscommissie van de KNVB het verlossende woord uitsprak over de toekomst van de club, gaat het eigenlijk best goed met FC Twente. "Sponsoren die eerdere pro forma hadden opgezegd, keren weer terug", aldus Van Halst. "Er is ook geen sprake van dalende tarieven. Dat hoeft ook niet in de eredivisie."
Het verwachtingspatroon ligt ook niet te hoog bij de sponsoren. "Ze weten dat het opbouwen van de club tijd nodig heeft, maar ze willen mee helpen. Over drie jaar moet FC Twente weer de club zijn die het behoort te zijn."
Directeur Alfons Wispels van de kersverse hoofdsponsor realiseert zich dat het niet makkelijk zal worden. "FC Twente heeft een roerige tijd achter de rug met veel negatief nieuws. De club heeft nog een paar zware jaren voor de boeg."

Invulling selectie is lastig

Commercieel loopt het dus aardig naar wens, maar ook sportief is er nog veel werk aan de winkel. Er moet hard gewerkt worden aan een nieuw team dat als doel handhaving in de eredivisie heeft.
"Sponsoring is ook moeilijk", zegt van Halst. "Maar dat gaat wel sneller. Ted van Leeuwen kan sinds een week weer bewegen maar de meeste spelers die hij op zijn lijstje had staan, zitten inmiddels bij een andere club."
   
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.