nieuws

Isala in Zwolle boekt succes met nieuwe aanpak boezemfibrilleren bij hartpatiënten

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Het is efficiënt en lijdt tot minder complicaties bij patiënten. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar een nieuwe bestrijdingsmethode van boezemfibrilleren, waaraan Isala Hartcentrum in Zwolle heeft meegedaan.
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis, die tot voor kort werd bestreden door de elektrische prikkel die de stoornis in het hart veroorzaakt weg te branden. 

Niet heet, maar koud

Bij de nieuwe behandelmethode wordt juist gebruik gemaakt van bevriezing. Dat duurt korter en leidt tot minder complicaties tijdens en na de behandeling. 
Isala is één van de zestien medische centra in Europa die deelnamen aan de 'Fire & Ice studie'. Daarin werden de twee technieken bij boezemfibrilleren met elkaar vergeleken.

Methode verbeterd

Volgens het onderzoek was 65 procent van alle patiënten na hun eerste ingreep verlost van boezemfibrilleren. Dit is vergelijkbaar met de andere methode. Omdat de bevriezingsmethode al weer is verbeterd, is in Zwolle nu zelfs tachtig procent van de patiënten na de eerste ingreep verlost van klachten. 
"Bijkomend voordeel voor Isala als opleidingsziekenhuis is dat de bevriezingsmethode ook door minder ervaren hartritmespecialisten eenvoudig is uit te voeren", zegt hoofdonderzoeker dr. Arif Elvan, cardioloog in Isala Hartcentrum.
"Bovendien zijn ernstige complicaties, zoals beroerte of bloedingen, bij deze methode zeer zeldzaam en in ons ziekenhuis niet voorgekomen", aldus Elvan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.