nieuws

Waarom moet Dalfsen de groenste stad van Europa worden?

Morgen is het zover. Dan komt de jury van de Entente Florale Europe naar Dalfsen, omdat het dorp meedoet aan deze wedstrijd om tot groenste 'stad' van Europa verkozen te worden.
Dalfsen moet het opnemen tegen plaatsen uit bijvoorbeeld Ierland, Italië en Slovenië. Waar moet de jury gaan kijken? Wij laten inwoners van Dalfsen aan het woord: 

Bij de sluis is altijd wat te doen

Carolien Prins komt graag bij de schutsluis Vechterweerd tussen Dalfsen en Zwolle: "Ik vind dit een prachtige plek, je hebt uitzicht op de Vecht, er is een vistrap en er zijn altijd mensen die even kijken bij de sluis. Een mooie en gezellige plek."
Markant punt midden in Dalfsen is de Blauwe Bogen Brug. Gerard van Weerd komt er regelmatig overheen gefietst: "Toen de brug er kwam vond iedereen hem foeilelijk, maar nu wil niemand de brug meer missen."

Liefde voor bomen

Net buiten Dalfsen is de Rechterensedijk. Langs deze dijk staan enorm veel oude bomen. Toen besloten werd dat deze allemaal gekapt moesten worden, besloot Mark Boiten over te gaan tot actie: "Ik ben helemaal niet zo'n actievoerder, maar door een open brief van mij ontstond er een hoop beroering in het dorp. En ineens was ik de frontman van deze actie. Gelukkig met succes, de bomen staan er nog."

Knielen op een vuilniszak

Monique Donders fotografeert graag en voor het mooie licht gaat ze vaak naar buitenplaats Den Aalshorst: "Je hebt daar een bomenlaan met gebogen bomen, daardoor lijkt het een kathedraal." Voor een goede foto heeft Monique alles over: "Sinds kort neem ik altijd een vuilniszak mee in mijn tas. Eerder werd ik vaak vies doordat ik op mijn knieën of desnoods plat op de grond ging liggen om een goede foto te maken."
Dalfsen doet mee aan de Entente Florale omdat iedereen mag en moet weten hoe mooi Dalfsen is. Volgens wethouder Klaas Agricola is de pracht van Dalfsen te lang verborgen geweest. Hij komt graag op de dijk aan de Vecht: "Prachtig is het hier, met het water, het groen van de bomen en weilanden en de wolken er boven."

Kan een dorp de groenste stad van Europa worden?

Met weidse gebaren laat Agricola de omgeving zien: "We doen mee aan de categorie groenste stad en niet groenste dorp, omdat er puur gekeken wordt naar inwoneraantallen. Wij hebben teveel inwoners om mee te doen aan groenste dorp, terwijl we wel een dorp zijn. We hebben niet eens stadsrechten!"
Twee plaatsen uit Nederland doen mee en beide liggen in Overijssel. Naast Dalfsen doet Ootmarsum mee. Bijzonder is dat Ootmarsum wel een stad is, maar meedoet in de categorie groenste dorp. Op zaterdag komt de jury naar Ootmarsum. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.