nieuws

Provincies luiden noodklok over budget restauraties rijksmonumenten

Lebuïnustoren in Deventer
Lebuïnustoren in Deventer
Er is veel te weinig geld beschikbaar voor omvangrijke restauraties van grote, beeldbepalende rijksmonumenten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de twaalf provincies. Zij willen van het Rijk een 'meer realistisch' budget voor restauraties, anders dreigt volgens de provincies een aantal iconische monumenten - waaronder mogelijk de Lebuïnustoren in Deventer - verloren te gaan.
Volgens een berekening van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat de restauratie van 36 beeldbepalende rijksmonumenten de komende vijf jaar zo'n 373 miljoen euro kosten. Ook de Lebuïnustoren in Deventer staat op deze lijst. De restauratie van dit monument gaat naar schatting 2,4 miljoen euro kosten.

Duurste project kost 262 miljoen euro

Andere rijksmonumenten die moeten worden opgeknapt zijn onder meer het Centraal Station in Amsterdam (50 miljoen), Paleis Soestdijk (45 miljoen) en de Domtoren in Utrecht (20 miljoen). Daarnaast gaat het opknappen van de Maastunnel in Rotterdam, de oudste tunnel van Nederland, nog eens zo'n 262 miljoen euro kosten.
De provincies zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor het restaureren van rijksmonumenten. Zij krijgen daarvoor jaarlijks 20 miljoen euro van het
Rijk en dragen zelf ook bij. Een delegatie van de provincies heeft de problemen gisteren onder de aandacht gebracht bij minister Jet Bussemaker van Cultuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.