nieuws

Richard Reinders en de Giro di KiKa: In gedachten bij Rens ...

Vanmorgen (zondag) om 8.00 uur was de start van de Giro di KiKa in Bolsano, Italië. Team Rens vertrok onder een waterig zonnetje maar bij het naderen van de Stelvio begon het te regenen. Doorweekt begonnen we aan de loodzware klim.
De eerste etappe van 153 kilometer ging over de toch wel gevreesde Passo Stelvio. Twintig kilometer klimmen à 7 procent gemiddeld, naar een hoogte van 2750 meter.

In gedachten bij Rens ...

Het tempo werd de lucht in geschroefd door mijn ploegmaten en al snel reden we met drie man weg. Halverwege de klim kon ik het tempo niet meer bijbenen en moest ik lossen. In mijn eigen tempo reed ik de Stelvio op en mijn gedachten dwaalden af naar het afgelopen jaar, het jaar waarin Rens zo ontzettend heeft afgezien.
Ik zat daar in Italië op mijn fiets ook af te zien, in de regen maar ik hield mijzelf voor dat afzien was voorbehouden aan kinderen met kanker. Niet zeuren maar trappen dus. Tussen de sneeuw op de flanken van de Stelvio kreeg ik het te kwaad. Alle mooie momenten van Rens en onze beide dochters staan op mijn netvlies gebrand maar ook het verdriet van het afgelopen jaar. Wat heeft mijn mannetje ongelofelijk moeten afzien!

Breken op de top ...

Ik vind dat ik nu ook behoorlijk lijd. Niet aan denken, trappen, nog 10 bochten. Vijf kilometer onder de top, herinner ik mij het filmpje over Rens dat de organisatie van de Giro heeft gemaakt en waarin Rens mij een hart onder de riem steekt. Hij is trots op mij! Ik breek als ik op de top mijn ploeggenoten zie, ze hebben gewacht.

Regen en tranen ...

We dalen af in de regen en de tranen die over mijn wangen lopen zijn daardoor onzichtbaar. Ik wist wel dat het deze week een keer zou gebeuren maar al op de eerste dag, dat had ik niet verwacht. 'Kop er bij nu', zeg ik tegen mezelf, het is een gevaarlijke afdaling. Vóór ons valt een renner in een tunnel. Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Het was een moeilijke dag vanwege dit voorval en ook vanwege de regen en de kou. Morgen (maandag) is de Koninginnenrit. Een bergetappe over de Gavia en daarna nog drie passen. Eerst een massage, daarna een douche en na een goede nachtrust moet ik morgen weer in orde zijn.
Groet, Richard Reinders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.