nieuws

Deurdonderen-cd bewijst: dialectrock leeft van Tuk tot Toldijk!

Deurdonderen
Deurdonderen
Streektaal en muziek nog altijd ijzersterke combinatie De Deurdonderen-verzamel-cd die gemaakt is in opdracht van Omroep Gelderland en RTV Oost heeft een gevarieerd en kleurrijk album met dialectmuziek opgeleverd. De zes rockbands uit de TV-serie Deurdonderen laten horen dat er nog genoeg leven in plat gezongen rock&roll zit.Â
Normaal is er dan misschien niet meer, maar zingen in de taal die het dichtstbij je staat lijkt een blijvertje. De zes bands, drie uit Overijssel en drie uit Gelderland, gingen in de TV-serie aan de slag met nieuwe nummers…
Als inspiratie kregen ze zes Normaal-songs mee, niet om te coveren maar gewoon om iets bij de muzikanten los te maken. Dat heeft gewerkt, de nummers die de bands hebben gecomponeerd komen stuk voor stuk recht uit hun ziel. Boerenrock ? Meuh, dat is voor deze verzameling songs een veel te beperkte omschrijving, 'pure rock in ut plat' past beter ! Iedere band heeft het dan ook dichtbij huis en hart gehouden.
Ritn Ditn uit Nijkerk bezingt in het lied “Omdat iedereen ok vreten mot' hun held, de Veluwse boer die zorgt dat er bij iedereen brood en meer op het bord komt. “Op 't land of in de stallen, hie gaot 'r altied veur”. Inspiratie viel er voor de mannen dus genoeg te putten uit “De boer is troef “, met als eindresultaat een strak, eigen nummer. Viersterren Veluwerock!
Half um Half uit de regio Usselo componeerde na beluisteren van de Normaal-klassieker “Alie” een heuse country-blues over een onbereikbare liefde. “Dan loaj mie stoan” gaat door merg en been, en komt echt uit de tenen van de tekstschrijver. “En ik doo mien best um ow te vergetten, moar ik kan ow nich an de kaante zetten”. Een lied van Twentse klasse en dat terwijl ze “Alie” het slechtste nummer van Normaal vinden...
de Boetners afkomstig uit Braamt/Bergh houden de vaart erin en tikken een nummer van net drie minuten af over hun favoriete plek (na het hoofdpodium van de Zwarte Cross natuurlijk) het “Oefenhok”. Met dank aan de kraker “Hiekikkowokan” en hun zeer overzichtelijke repetitiehok tegenover de kerk in Braamt. Repeteer en leer veur de volgende keer! “Stekker d'r in en dan geet 't weer los, gitaren gestemd, de buren bunt de klos”. Stevig en herkenbaar meezingertje!
Boerenrockies uit Tuk, de vijf meiden zijn niet weg te slaan uit hun 'dorpie' bij Steenwijk en dan vooral niet uit de legendarisch kroeg De Karre. “Noar 't café” is dan ook wel heel toepasselijk als inspiratiebron, maar de dames richten hun liefde toch vooral op de streek. “De Kop” gaat over de fraaie omgeving en het echte thuisgevoel dat ze krijgen zodra ze weer terugkeren naar hun noordelijkste puntje van Overijssel. “Aargns in 't glooiend laand tussen 't riet, doar staot mien huus. Ik goa hier nooit meer vort, de Kop dat is mien thuus”. Een echte 'goedvuul'-ballad!
De Toldijkse Taliband staat bekend om hun uutbundige optredens die gierend uut de klauwen lopen en hoe kan het ook anders als je in Normaal-land opgroeit. Tante Rikie van de Zwarte Cross (en die kan heus tegen een stootje) heeft meestal een paar dagen (drank) nodig om bij te komen van een Taliband-concert. “Verstand op nul” zou zomaar een nieuw lijflied van de band kunnen worden. De vijf muzikanten blijken een behoorlijk filosofische inslag te hebben, geen oogkleppen in ieder geval. “As i-j nooit niet kiekt noar dingen die'j niet kent, dan raak i-j an 't echte leaven nooit gewend”. Een doordachte Deurdonder-kraker!
Dokter Watjes oet Hengevelde maakte zich kwaad, de groep kreeg “Hels as 'n jachthond” voorgeschoteld. Daar wist de band wel raad mee, over de ongelijkheid in de wereld, de ene mens heeft amper te eten en de ander barst van de poen. Met “De wealt is niet van oe” wordt vooral die laatste groep aangesproken en blijkt eens te meer hoe veelzijdig de vief kearls zijn. “Alles op disse planeet geet noar de hoogste bieder, deur geeld wodt noe het lot van de eerde bepaalt”. Meer nog dan een protestsong is dit een meeslepende aanklacht!
De zes songs op de cd kwamen mede dankzij oud-Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp tot stand. Hij zat in de studio achter de knoppen, adviseerde, moedigde aan, sprak de muzikanten moed in en laste de broodnodige (rook- en drink)pauzes in.

CD winnen

De cd 'Deurdonderen' is niet te koop, maar wel te winnen!
Bij Radio Oost is Deurdonderen te winnen op donderdag 30 juni in het radioprogramma ‘Goeiemorgen Overijssel’. Bij Omroep Gelderland bij het promotieteam dat komende zomer weer op tal van Gelderse evenementen aanwezig is, zoals bij de Zwarte Cross. Of u heeft een nu cd op uw bureau liggen, omdat de redactie denkt te maken te hebben met iemand met “gevuul veur muziek recht uut ut hart”.

“Deurdonderdag”

Donderdag 30 juni is het op radio bij Omroep Gelderland de hele dag Deurdonderen geblazen. Muziek van de dialectbands, gesprekken, reportages en de kans om de nu al legendarische cd te winnen!!! Dus sta op Deurdonderdag op tijd op om mee te genieten van deze speciale uitzending!
De laatste aflevering van de TV-serie “Deurdonderen’ ziet u bij Omroep Gelderland op vrijdagavond 1 juli (om 18.20 uur, ieder uur herhaald) en bij TV Oost op zondag 3 juli om 18.23, 20.23 en 22.23 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.