nieuws

Riettelers Weerribben-Wieden hoeven geen btw te betalen over subsidie natuurbeheer

Rietsnijders in de Weerribben-Wieden
Rietsnijders in de Weerribben-Wieden
De riettelers in natuurgebied Weerribben-Wieden bij Steenwijkerland hoeven geen 21 procent btw te betalen over de subsidie voor natuurbeheer.
De provincie Overijssel heeft een regeling gemaakt, waardoor de subsidie rechtstreeks naar de pachters gaat. Tot nu toe ontvingen zij deze via Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Belastingdienst

In de afgelopen jaren bleek dat de Belastingdienst over dat doorbetaalde deel btw zou gaan heffen. De Belastingdienst beschouwt het natuurbeheer door de pachter namelijk als het leveren van een dienst aan de grondeigenaar en dus btw-plichtig.
De kosten voor de pachter zouden door die heffing hoger worden dan de doorbetaalde subsidie. Door de nieuwe regeling van de provincie, waarmee de Belastingdienst heeft ingestemd, hoeven de riettelers geen btw af te dragen.

'Erg blij'

“Ik ben erg blij dat we met medewerking van de Belastingdienst deze regeling voor de riettelers hebben kunnen treffen”, aldus Hester Maij, gedeputeerde voor landbouw, natuur en cultuur van Provincie Overijssel.
“De riettelers hebben dit gebied gemaakt tot wat het is: een van de meest unieke natuurgebieden en historische landschappen van Nederland. Voor de toekomst van dit gebied zijn ze van cruciaal belang. Goed dat we tot deze oplossing zijn gekomen.”
In de regeling van de provincie is 20 procent van de natuursubsidie bestemd voor de eigenaar en 80 procent voor de pachter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.