nieuws

De Graafschap doet onderzoek naar integriteit beroepscommissie KNVB

FC Twente tegen De Graafschap
FC Twente tegen De Graafschap
De Graafschap trekt de integriteit van de beroepscommissie licentiezaken van de KNVB in twijfel. De betaald voetbalclub uit Doetinchem heeft een jurist gevraagd onderzoek te doen naar de onafhankelijkheid van de commissieleden. Twee daarvan studeerden in Enschede, meldt de Gelderlander.
De beroepscommissie licentiezaken van de KNVB vernietigde in de zaak FC Twente eerdere vonnissen van de licentiecommissie en de voorzieningenrechter en zette de gedwongen degradatie van de Enschedese club om in een geldboete van 181.000 euro. Daardoor degradeerde De Graafschap alsnog naar de eerste divisie.
De beroepscommissie bestond in ieder geval uit de leden Erik Jan Reuver, Ferdinand Grapperhaus en René Westra. De in het Zuid-Hollandse Hillegersberg woonachtige Reuver woonde en studeerde een deel van zijn leven in Enschede. Grapperhaus is advocaat en partner bij Allen & Overy in Amsterdam. Ook trad hij regelmatig op als advocaat voor Ajax. Arnhemmer Westra is VVD-lid van de Provinciale Staten in Gelderland. Hij studeerde, net als Reuver, in Enschede.

'Björn Kuipers fluit ook geen wedstrijden van FC Twente'

"We onderzoeken de onafhankelijkheid van de leden van de beroepscommissie", zegt Danny Snijders, die optreedt als advocaat van De Graafschap. "In twee gevallen komen we tot de conclusie dat het onhandig is dat zij deel hebben uitgemaakt van de beroepscommissie. Ik vergelijk het met het arbiter Björn Kuipers uit Oldenzaal. Die fluit ook geen wedstrijden van FC Twente."
De Graafschap heeft een kort geding aangespannen tegen de KNVB en eist daarin een plek in de Eredivisie. Het kort geding dient dinsdag in Utrecht. "Daarin gaat het nog niet om de integriteit van de leden van de beroepscommissie", aldus Snijders. "Dat zou pas gaan spelen als het tot een bodemprocedure komt."
'Onderzoek De Graaf onnodig'
Volgens KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse is de beroepscommissie licentiezaken te allen tijde onafhankelijk. "In totaal zitten er acht leden in en de voorzitter van de beroepscommissie maakt voor elke zaak een selectie. Wat De Graafschap wil onderzoeken, is wat ons betreft onnodig."
De Graafschap kan niet bevestigen of het genoemde trio deel uitmaakte van de beroepscommissie. "Wij hebben de namen op verzoek van de KNVB gekregen, maar hebben geheimhouding beloofd", zegt commercieel directeur Martine Zuil. 
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.