nieuws

Het gaat voor de wind in Oude Molen

Het is niet verwonderlijk dat het buurtschap Oude Molen is vernoemd naar een molen, sinds 1523 wordt het straatbeeld al gekenmerkt door draaiende wieken die je al van verre kunt herkennen.Â
De oorspronkelijke versie uit 1523 is vervangen door een nieuwere variant, de huidige molen in het buurtschap is gebouwd tussen 1824 en 1832. Na een grondige restauratie is de molen in 1990 weer terug gebracht in haar oude staat. Sindsdien houdt molenaar Tony Moes de molen draaiende. 

Winkeltje

"Mensen willen graag zien waar hun product vandaan komt", vertelt meester-molenaar Tony Moes ons. Volgens Mees Struys, voorzitter van de stichting Korenmolen De Leeuw, denkt dat met de opkomst van de broodback-machines mensen de weg naar de molen weer meer weten te vinden.  Op vrijdag en zaterdag worden in het eigen winkeltje de producten verkocht.

Meester-molenaar

Momenteel zijn er nog twintig meester-molenaars in Nederland, zegt Tony. "Het is een echt ambacht, je wordt niet zomaar een meester-molenaar. Daar gaan jaren aan opleiding en ervaring aan vooraf. Momenteel zijn er genoeg molenaars, want als er te veel zijn, dat is ook niet goed voor de markt."
Meer zien van Mooi Overijssel? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.