nieuws

"Rembrandt", Ruysdael en Frans Hals in Deventer Bergkerk

Krijgt Deventer een Rembrandt in de stad? En wordt 'ie geflankeerd door werken van Ruysdael en Frans Hals? Het antwoord is nogal dubbelzijdig.
Komend voorjaar krijgt Deventer in de Bergkerk een tentoonstelling over zogenoemde 'roofkunst'. Het gaat dan om werken die door Joodse kunsthandelaren kort voor- én tijdens de Tweede Wereldoorlog onder druk van de Duitsers zijn verkocht, werken die door de bezetter zijn geroofd, óf zijn gekocht met gestolen geld. De getoonde kunstwerken komen uit privé-collecties, verschillende musea én uit de collectie van de staat.
Gaat het om bijzondere kunstwerken?
Ja zeker. Ten eerste, omdat het veelal gaat om doeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw, gemaakt door grote meesters. Ten tweede, omdat er aan alle werken een extra verhaal hangt: Van wie is het geweest? Hoe is het in handen van de Duitsers terechtgekomen? Wat is er met de rechtmatige eigenaren gebeurd? Waarom is het niet aan hen teruggegeven? Op deze vragen wordt op de expositie in de Bergkerk antwoord gegeven.
Initiatiefnemer ervan is de Terborch Stichting. Zes jaar geleden bedacht die het plan om Deventer een groter cultuuraanbod te geven. Het plan was snel bedacht, maar het regelen van kunst, geld en een geschikte locatie was een groter probleem.
Inmiddels is er een half miljoen euro binnen van sponsoren, donateurs en fondsen. Via entreegelden moet dan nog 250.000 euro extra binnenkomen om de begroting rond te krijgen.
De kunstwerken komen voor een groot deel uit het Nederlands Kunstbezit. Ongeveer de helft van de in totaal 65 werken komt uit de kluizen van de Staat in Rijswijk. Een geschikte locatie is gevonden in de Bergkerk, die zojuist compleet is gerestaureerd en geschikt wordt gemaakt voor dergelijke exposities.

Wat komen er dan voor grote meesters naar Deventer?

Er komen doeken te hangen van Ruysdael, Frans Hals, verschillende Italiaanse meesters en een 'Rembrandt'. Aan die laatste zit echter een verhaal. De Duitsers hebben het doek destijds betiteld als zijnde Rembrandt, maar de kunstkenners van tegenwoordig zullen daar hard om moeten lachen.

Wie komen er dan naar deze expositie toe?

De bedoeling is dat de tentoonstelling een regiofunctie gaat krijgen. Er wordt gemikt op een groep mensen die er drie kwartier tot een uur voor willen rijden. Van Enschede tot Amersfoort en van Nijmegen tot aan Zwolle. De Roofkunstexpositie is vanaf komend voorjaar te bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.