nieuws

'Gemeenten en provincie moeten gaan samenwerken bij verwijderen van asbest'

De provincie wil samen met gemeenten grote asbestopruimacties opzetten. De bedoeling is om in één keer het asbest in een straat, wijk of dorp van alle daken te verwijderen.
Het idee staat in het asbestplan dat de provincie vrijdag presenteert. Uitvoering van het hele plan kost 3 miljoen euro.
Een ander idee is dat banken, pensioenfondsen en financieringsmaatschappijen de eigenaren van panden financieel helpen om het asbest te verwijderen. Het verwijderen kost veel geld, waardoor nu te weinig asbestdaken worden opgeruimd.

Opruimen makkelijker

In het plan staan ook ideeën om het verwijderen van asbest voor pandeigenaren makkelijker te maken. Voordat asbest verwijderd kan worden, moeten ingewikkelde procedures doorlopen worden. Ook die vertragen het opruimen van asbest.
Verder gaat de provincie op zoek naar nieuwe manieren om het asbest te verwerken. Wanneer het van de daken komt, wordt het nu meestal in de grond gestopt, maar de provincie vindt dat niet milieuvriendelijk.

Tempo te laag

Overijssel heeft in vergelijking met andere provincies veel daken met asbest. Vooral op het platteland, maar ook op bedrijfspanden in de stad. Volgens deskundigen is het tempo van het opruimen veel te laag, waardoor de deadline in 2024 niet gehaald wordt. Vanaf dan zijn asbestdaken verboden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.