nieuws

'Niet alle media waren altijd zuiver bij de komst van het azc in Enschede'

De komst van het azc naar Het Esmarkerveld heeft Enschede flink beziggehouden. Grote demonstraties, wethouders die bedreigd werden en varkenskoppen op het terrein. Hoe zorgden de media toch voor een evenwichtig beeld van de voor- en tegenstanders?
Volgens Huub Evers, media-ethicus in Tilburg, was de berichtgeving niet altijd even zuiver. Het sloeg in de beginperiode te veel door naar het tegenkamp.
“Als je dan naar het nieuws zit te kijken, zou je kunnen denken dat niemand die vluchtelingen wil. Dat het onbeheersbaar is en dat het ons over de schoenen loopt. Dat was zeker ook de schuld van de media.”
Een eenzijdig verhaal?
Jurgen van Houdt, verantwoordelijk wethouder asiel en integratie van de gemeente Enschede, vindt dat het debat in de beginperiode behoorlijk eenzijdig richting tegenstand doorsloeg.
"Maar dat zeg ik ook omdat de media bij mij zijn geweest na drie maanden en zelf zeiden dat ze te negatief zijn geweest."

"Nee-kamp wist ons best te bereiken"

"Ik weet niet waar hij dat vandaan haalt, dat we het eerlijk hebben toegegeven", reageert Martijn de Lange van TV Enschede FM.
"In het begin had inderdaad wel het 'nee-kamp, het tegenkamp, de overhand. Maar dat waren ook de mensen die ons, de media, het meest wisten te bereiken met hun verhaal."

Varkenskoppen en spandoeken

"De tegengeluiden waren heel zichtbaar", zegt De Lange. "Er hingen spandoeken in de stad, er werden varkenskoppen neergelegd bij het azc-terrein. Dus daar moet je over berichten, over dat soort voorvallen."
Corine Engelbarts, eindredacteur nieuws bij RTV Oost: "We zijn ons wel degelijk bewust van het feit dat de tegenstanders harde schreeuwers zijn en dat ze daardoor groter lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn."

DTG: "Tubantia één grote wassen neus"

RTV Oost en TV Enschede hebben redelijk reëel bericht over de komst van het azc, vinden Benno Wilmink en Raphael Marchese, respectievelijk voormalig en huidig woordvoerder van protestgroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG).
"De Tubantia daarentegen is gewoon één grote wassen neus. Die hebben er een kermis van gemaakt, gewoon een schande ten top. Ze proberen ons als extreemrechts weg te zetten."

Tubantia: 'We wilden iets blootleggen'

Martha Riemsma, hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia: "Je moet wel een onderscheid maken tussen bezorgde burgers en mensen die met 'extreemrechts' een heel andere intentie hebben. Dat hebben we willen blootleggen."
De volledige reconstructie ‘Heel Enschede verdeeld over azc’ is bij dit artikel terug te luisteren in een radiodocumentaire van 15 minuten. Bekijk je dit verhaal in de app? Scroll dan weer omhoog en swipe over de foto om de audio te vinden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.