nieuws

Provincie vraagt minister Kamp veiligheid van olieopslag in Enschede opnieuw te onderzoeken

De provincie maakt zich zorgen over de opslag van 250.000 kuub gasolie in twee zoutcavernes in Enschede. Minister Kamp wordt in een brief gevraagd de veiligheid van de opslag opnieuw te onderzoeken.
Aanleiding voor de ontstane zorgen is een olielek op een van de zoutwinlocaties van AkzoNobel. Het lek bestaat al sinds 1987, maar werd pas vorig jaar ontdekt. Vorige week kwam AkzoNobel ermee naar buiten.
Door de lekkage is de bodem verontreinigd, al is de omvang van de verontreiniging volgens AkzoNobel beperkt. Staatstoezicht op de Mijnen heeft AkzoNobel desondanks gevraagd om alle 550 zoutwinlocaties te onderzoeken op mogelijke lekkages.

Politiek wil opheldering

De politieke partijen Groenlinks, SP en CDA vroegen de provincie vandaag om opheldering over het incident, juist omdat er dit jaar een grote hoeveelheid gasolie in de Twentse zoutcavernes is opgeslagen.
Gedeputeerde Lievers deelt de zorgen en liet de politiek vandaag weten alle informatie boven tafel te willen krijgen.
Zo wil Lievers weten waarom het zo lang heeft geduurd voordat het lek ontdekt is en waarom er een jaar gewacht is om het nieuws naar buiten te brengen.
Ook wil hij weten of de opslag van gasolie in zoutcavernes wel echt zo veilig is als tot nu toe beweerd. “We krijgen keer op keer met incidenten te maken in de bodem en ik vind dat echt geen goede ontwikkeling."

Provincie niet verantwoordelijk

Lievers benadrukt wel dat de provincie formeel geen verantwoordelijkheid heeft voor de activiteiten in de diepe ondergrond. "Dat neemt niet weg dat we ons wel verantwoordelijk voelen en daarom ook actie ondernemen."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.