nieuws

Basisschool op de boerderij in Eesveen: "We leren evenveel, maar dan veel leuker"

Naar school op de boerderij, het kan sinds dit schooljaar in Eesveen op kindercentrum de Buitenhoeve. De kinderen leren hier op hun eigen niveau en tempo. Ontdekken hoe je varkentjes verzorgt, is hier net zo waardevol als leren lezen of rekenen.
De basisschool op de Buitenhoeve is anders dan de meeste andere scholen. Er is geen standaard lesprogramma waarbij elk kind verplicht leert lezen in groep 3, of de tafels leert in groep 4. Het is veel meer maatwerk, de school kijkt per kind waar het aan toe is.

Vervolg op kinderopvang

De Buitenhoeve is het bedrijf van Linda Hollink. Zes jaar geleden begon ze met kinderopvang met een bijzondere visie. Kinderen van 0 tot 4 jaar leren hier op hun eigen manier de wereld ontdekken. Ze zijn zoveel mogelijk buiten, ook als het stormt of regent. Ze slapen zelfs buiten.
Ouders zochten vervolgens naar een basisschool met een soortgelijke visie, maar die was er niet in de regio. Linda Hollink, zelf afkomstig uit het basisonderwijs, begon daarom zelf met een school, in samenwerking met de stichting voor openbaar onderwijs, Op Kop.

Experiment

De Buitenhoeve is dit schooljaar bij wijze van experiment gestart met een onderbouw van bijna 20 kinderen en 5 kinderen in de middenbouw. Hollink heeft een jaar de tijd om te bewijzen dat de kinderen hier genoeg leren en dat er draagvlak is voor deze vorm van onderwijs.
Met ongeveer 50 leerlingen is de school levensvatbaar en dat moet makkelijk haalbaar zijn, verwacht Hollink. De onderwijsinspectie kijkt deze week ook of de school wel kwaliteit levert. Zo niet, dan moeten de leerlingen die nu op de Buitenhoeve zitten toch terug naar een gewone basisschool.

Lezen en rekenen

Voor de kinderen die eerst op een andere basisschool zaten, was de overstap naar de Buitenhoeve een feestje. Ze zitten minder aan hun tafeltjes en zijn veel meer buiten. Toch leren ze ook gewoon lezen en rekenen, maar dan op een andere manier. "Veel leuker!", zeggen Rosa en Birgit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.