Was het nou een windhoos of een valwind gisteravond in Dedemsvaart?

Wat was gisteravond de veroorzaker van de puinhoop in Dedemsvaart, een windhoos of een valwind? Deskundigen zijn het aan het onderzoeken, maar kunnen het op dit moment nog niet eens worden.

Feit is dat het weersverschijnsel een enorme puinhoop aanrichtte in de kern van Dedemsvaart. Daken werden opgelicht, dakpannen vlogen in het rond, bomen raakten ontworteld en schuttingen gingen om.

Windhoos: gedraaid patroon

Volgens het KNMI is bij een windhoos de schade geconcentreerd en moet een slurf vanuit een wolk te zien zijn geweest. Vaak is sprake van een gedraaid patroon in de schade.

Valwind: rechtlijnig patroon

Een valwind is een heftige neerwaartse stroom lucht die plotseling kan optreden in een onstabiele atmosfeer. Het laat een rechtlijnig patroon van schade achter op de grond.

Weerman Martin Bosch van RTV Oost zegt dat hij ooggetuigen nodig heeft van het fenomeen. Als er een slurf te zien is geweest is sprake van een windhoos zegt hij. Tot nu toe zijn daar geen meldingen van bekend.

Waarschijnlijk dus een valwind, maar in de volksmond in Dedemsvaart gaat het vandaag over niets anders dan de schade door de windhoos.

Meer over dit onderwerp:
Dedemsvaart Dalfsen windhoos valwind Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren