Raad voor de Journalistiek: berichtgeving RTV Oost over gemeente Staphorst ‘onzorgvuldig’

In 2015 heeft RTV Oost regelmatig aandacht besteed aan conflicten tussen de gemeente Staphorst en boze burgers van deze gemeente.

De gemeente Staphorst is naar aanleiding van deze publicaties naar de Raad voor de Journalistiek gestapt. De Raad is tot onderstaand oordeel gekomen.

Samenvatting van de uitspraak

RTV Oost heeft in een reeks artikelen op journalistiek onzorgvuldige wijze aandacht besteed aan geschillen tussen de gemeente Staphorst (klaagster) en een aantal boze burgers. De berichtgeving is 'opgehangen' aan vijf concrete gevallen, die symbool zouden staan voor het grotere geheel. Dat laatste is echter onvoldoende aannemelijk geworden. Daarbij komt dat steeds is bericht vanuit de visie van de 'boze burgers', die als feitelijk juist is gepresenteerd.

De omroep had vaker het standpunt van de gemeente dan wel de visie van de wederpartijen (in de conflicten met de 'boze burgers') behoren op te nemen. De Raad voor de Journalistiek vindt dat RTV Oost stelselmatig te eenzijdig over de kwesties heeft bericht en bij de gemiddelde lezer/kijker ten onrechte de indruk heeft gewekt dat de handelwijze van de gemeente in het algemeen niet deugt.

Overigens heeft de Raad de bezwaren van de gemeente tegen berichtgeving tot en met 13 juli 2015 niet behandeld, omdat de klacht op deze onderdelen niet tijdig is ingediend. De Raad doet de aanbeveling aan RTV Oost om deze conclusie ruimhartig te publiceren.

Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Meer over dit onderwerp:
staphorst Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren