nieuws

Ootmarsumse bevolking draagt vluchtelingen een warm hart toe

Ootmarsum stond flink op de kop toen vorig jaar meer dan 200 vluchtelingen naar het stadje kwamen om hun intrek te nemen in De Wyllandrie, op de Kuiperberg. De weerstand was fors, van omwonenden, middenstanders en anderen. Ze hadden vooral bezwaar tegen de hoeveelheid vluchtelingen en de concentratie op 1 plek. Menigeen herinnert zich nog die beladen voorlichtingsavond, waar bij tegenstanders de emoties hoog opliepen. Hoe is het nu, ruim een jaar later?
Pastor Jan Kerkhof Jonkman van de parochie Lumen Christi, waar Ootmarsum onder valt, maakte alles van nabij mee. Hij begrijpt het standpunt van de tegenstanders wel, want "...onbekend maakt onbemind." Glenn Gootjes, woordvoerder van het Comité Spreiding Vluchtelingen Dinkelland, is nog steeds helder in zijn standpunt: "We zijn niet tegen de vluchtelingen, maar willen dat ze gespreid worden over Dinkelland."

Integreren

Een jaar na de komst zijn voor- en tegenstanders het er wel over eens dat de vluchtelingen prima integreren in de gemeenschap. Kerkhof Jonkman: "De vluchtelingen zelf willen graag iets doen, wat om handen hebben, zich nuttig maken. Zo hebben ze invulling gegeven aan Open Dagen op De Wyllandrie, hebben ze met kerst een diner gekookt voor de inwoners van Ootmarsum, liepen ze mee in de carnavalsoptocht om de Ootmarsumse bevolking te bedanken voor de opvang en helpen ze wekelijks mee met het onderhoud van stadspark de Engels' Tuin."

Statushouders

Ook Glenn Gootjes ziet dat het goed gaat. Toch blijft hij alert met zijn Comité, vooral nu de gemeente Dinkelland de mogelijkheid heeft geopperd om ná de vluchtelingen ook statushouders te huisvesten in de Wyllandrie. Gootjes: "Waarom bij voorbaat weer in Ootmarsum? Er zijn genoeg geschikte alternatieven, bijvoorbeeld in Denekamp, Agelo en Weerselo, waarom wordt daar niet naar gekeken?"

Manifestatie 9 juli

Intussen is het merendeel van de bevolking na een jaar helemaal gewend aan de nieuwe inwoners en dragen ze hen een warm hart toe. Jan Kerkhof Jonkman: "Zaterdag 9 juli is er 's middags een manifestatie voor en door inwoners en vluchtelingen georganiseerd. Iedereen is daarbij van harte welkom. Samen laten we zien dat we elkaar nodig hebben. Dat is waar wij als parochie voor staan: samen één gemeenschap zijn, of je nu gelovig bent of niet."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.