nieuws

'Siciliaanse praktijken' rondom imker in Nieuwleusen; gemeente wil verplaatsing bijenvolk

De bijenvolken van een imker uit Nieuwleusen veroorzaken zoveel overlast bij omwonenden dat de gemeente wil dat de kasten worden verplaatst. De imker weigert dit, ondanks bedreigingen van omwonenden.Â
Imker Brinkman zegt dat hij al vijftig jaar zonder problemen bijen houdt aan de Evenboersweg. Het ging altijd goed, totdat vier jaar geleden een auto-onderdelenbedrijf zich in de buurt vestigde. Dit bedrijf klaagt over zogeheten bijenspat; uitwerpselen van bijen. Ook een andere autohandelaar uit de straat klaagt hierover. 

Bedreigingen

Door de bijenspat lopen de gemoederen hoog op. Zelfs dusdanig dat imker Brinkman zegt dat familieleden van hem worden bedreigd door de eigenaar van het auto-onderdelenbedrijf.
"De laatste weken is de situatie behoorlijk aan het escaleren", zegt de imker in een brief die hij eind mei aan de gemeente heeft verstuurd. "Daarbij zijn mijn zus en dochter meerdere malen bedreigd en voor alles en nog wat uitgemaakt." Ook zou gedreigd zijn de bijenkasten in brand te steken.

"Vriendelijk, maar dringend verzoek"

De gemeente heeft de situatie de afgelopen maand enkele malen bekeken en geoordeeld dat de overlast dusdanig is dat de kasten met dertig bijenvolken binnen veertien dagen moeten worden verplaatst. Als de imker dat niet doet, wordt het hem via de Algemene Plaatselijke Verordening verboden om op dit perceel bijen te houden. De imker voelt zich overvallen en onder druk gezet. "Op Sicilië heet een dergelijk vriendelijk maar dringend verzoek: 'een aanbod dat je niet kunt weigeren'," schrijft hij in een reactie. 
De imker wil zijn bijenkast niet verplaatsen omdat de genoemde nieuwe locatie - een begraafplaats - in zijn ogen ongeschikt is. Ook moet een verplaatsing zorgvuldig gebeuren en is daar meer tijd voor nodig dan twee weken.  
Wat de imker bovendien steekt is dat het autobedrijf dankzij bemiddeling van de gemeente naar de Evenboersweg is gekomen. Het moest verplaatst worden uit Nieuwleusen-Zuid, vanwege woningbouw. Dat diezelfde gemeente zich nu schaart aan de kant van de klagers, kan hij niet begrijpen.
De eigenaar van het auto-onderdelenbedrijf wil niet reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.