nieuws

'De bedreigingen zijn het grootste probleem, niet de bijen'

De imker in Nieuwleusen die zijn bijen van de gemeente Dalfsen moet verplaatsen, voelt zich bedreigd. Volgens de imker moet de gemeente de bijen niet als een probleem zien, maar de bedreigingen die naar hem en zijn zus worden geuit.
Autobedrijven uit de straat ervaren overlast van zogenaamde bijenspat; uitwerpselen van de bijen. Na onderzoek heeft de gemeente de buren in het gelijk gesteld en moet de imker zijn bijen binnen twee weken verplaatsen. 

'Zo dramatisch is het niet'

De imker wil zijn kasten niet verplaatsen, omdat hij zich niet kan voorstellen dat het probleem 'zo dramatisch is'. "Het grootste probleem zijn de bedreigingen die worden geuit."
Volgens de imker komen de buren op het erf, bellen ze aan en kloppen ze op de ramen. "Ze hebben ook mijn zus klem gereden en gezegd dat ze de bijen zelf wel opruimen, als wij het niet doen."

Buren

Volgens één van de buren wil de imker niet zien hoe groot het probleem is. "Bijna al mijn auto's zitten onder de bijenspat. Ik moet ze zo vaak door de wasstraat halen. Dat heeft mij flink wat geld gekost."
De buren zijn ook boos, omdat de imker de belofte had gedaan om de bijen binnen een maand te verplaatsen. "Dat is nog steeds niet gebeurd. Dit kan nog maanden duren, dus daarom los ik het zelf op."
Brinkman geeft toe de belofte te hebben gemaakt, maar 'onder hoge druk'. "Ik heb dertig bijenkasten. Die verplaats je niet binnen een maand."

Gemeente

De gemeente blijft bij haar standpunt en wil dat de imker zijn bijen verplaatst. "We hebben hem twee alternatieve locaties aangeboden. De heer Brinkman is nu aan zet", aldus wethouder Agricola van de gemeente Dalfsen.
Woensdag gaan de imker en gemeente nogmaals in gesprek. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.