nieuws

'Afschot van knobbelzwanen staat niet in verhouding met de schade aan gewassen'

Afschot knobbelzwanen moet stoppen, zegt Dierenbescherming
Afschot knobbelzwanen moet stoppen, zegt Dierenbescherming
De ontheffingen voor het afschieten van knobbelzwanen moet onmiddellijk worden ingetrokken. Dat schrijft de Dierenbescherming in een dringende brief aan gedeputeerde staten van acht provincies, waaronder Overijssel. De schade die de dieren veroorzaken staat niet in verhouding tot het doden van bijna vierduizend dieren per jaar.
De schade neemt volgens de Dierenbescherming al jaren af en de populatie knobbelzwanen in Nederland, dertigduizend dieren, heeft zich de afgelopen jaren op natuurlijke wijze gestabiliseerd. Afschieten van dieren draagt daar volgens de Dierenbescherming niet aan bij, blijkt uit gegevens van provincies waar geen afschot plaatsvindt.

Vogel-afweerpistool, schriklint en vogelverschrikker

Er zijn voldoende alternatieven voor afschot, is in de brief te lezen. Onder meer knalapparaat, vogel-afweerpistool, schriklint en vogelverschrikkers worden genoemd.
Als boeren toch schade lijden door de dieren, ondanks het gebruik van alternatieven, dan kunnen ze net als nu worden gecompenseerd, zegt de Dierenbescherming.
De brief is naar de provincies gestuurd waar ontheffingen gelden voor het afschieten van knobbelzwanen: Overijssel, Gelderland, Friesland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.