nieuws

Twenterand en Hof van Twente adopteren de patrijs en de steenuil

De gemeenten Twenterand en Hof van Twente doen hun best om de patrijs en de steenuil beter te beschermen. Beide vogels horen in het Twentse landschap thuis. Er moeten dan ook maatregelen komen om het leefgebied van de steenuil en de patrijs te verbeteren.Â
Twenterand en Hof van Twente werken aan een beschermingsplan voor de twee vogels. De gemeenten zoeken samenwerking met de IVN, ANV Land & Schap, Stichting Hofvogels, de Wildbeheereenheid, Landschap Overijssel en de basisscholen Heeckeren en Rehoboth.
De bedoeling is dat vrijwilligers worden ingezet om houtwallen, kruidenvelden en bosschages in stand te houden, omdat een 'rommelig' landschap aantrekkelijker is voor de steenuil en de patrijs dan een 'keurig geschoren', strak landschap. 

Patrijs

De patrijs is een standvogel die het hele jaar in hetzelfde gebied leeft. In relatief kleine gebiedjes moeten voldoende dekking, voedsel en nestplekken te vinden zijn. 

Steenuil

De steenuil is het kleinste uiltje in Nederland. Steenuilen zijn trouw aan elkaar, paartjes blijven in principe hun leven lang bij elkaar en zijn ook honkvast en trouw aan hun territorium. 

Oproep aan gemeenten om soorten te adopteren

Landschap Overijssel deed in 2015 een oproep aan alle gemeenten in Overijssel om een diersoort te adopteren en zo de achteruitgang van de biodiversiteit te voorkomen. De gemeenten Twenterand en Hof van Twente gaven alvast gehoor aan deze oproep met de adoptie van respectievelijk de patrijs en de steenuil.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.