nieuws

Anderhalf jaar cel geëist tegen man uit Kampen voor afpersing

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
De officier van justitie heeft bij de rechtbank Overijssel anderhalf jaar cel geëist tegen een 27-jarige man uit Kampen die een plaatsgenoot zou hebben afgeperst na een seksafspraak.
Het slachtoffer had via internet een betaalde seksafspraak gemaakt met twee 19-jarige vrouwen. Daarna werd hij via de mail bedreigd door iemand die aangaf de vader te zijn van een van de vrouwen. De verdachte dreigde de Kampenaar met hulp van een motorbende door de knieën te schieten als hij niet met een flink bedrag over de brug kwam.

Afpersing ging gewoon door

De man betaalde 8000 euro in de hoop verlost te zijn van de 'vader', maar een week later werd opnieuw geld geëist. Ditmaal ging het om een bedrag van 20.000 euro. Daarop besloot de Kampenaar, een bekende ondernemer, de zaak op te biechten aan zijn echtgenote en aangifte te doen bij de politie.

Onderzoek leidde naar de 27-jarige hoofdverdachte en twee andere mannen. De hoofdverdachte is volgens de officier van justitie degene die het hele plan bedacht, de advertentie plaatste op een website en vervolgens een makkelijk slachtoffer zocht. In dit geval een getrouwde man met kinderen die niet snel aangifte zou doen.

Tweede verdachte oefende druk uit

Bij de afpersing zou de 27-jarige geholpen zijn door een 24-jarige plaatsgenoot. Die zou dreigend aanwezig zijn geweest bij twee ontmoetingen met de Kampense ondernemer en extra druk hebben uitgeoefend. Tegen de 24-jarige is een half jaar gevangenisstraf geëist, maar zijn zaak is uitgesteld tot eind september. De man had geen advocaat en wilde na het horen van de eis graag juridische bijstand.
Een derde verdachte in de afpersingszaak kan volgens de officier van justitie worden vrijgesproken.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.