nieuws

Zorgorganisatie IJsselheem Kampen: staan onterecht in categorie 'intensief vervolgtoezicht' IGZ

Zorgorganisatie IJsselheem uit Kampen denkt na over stappen tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg. IJsselheem staat volgens de lijst met slecht presterende zorgorganisaties in de categorie 'intensief vervolgtoezicht', maar daar is de organisatie het absoluut niet mee eens.
Op haar website legt de zorgorganisatie uit dat IGZ als periode voor de lijst 1 januari 2015 tot 15 maart 2016 hanteert, maar dat twee zogenoemde hertoetsbezoeken ná die datum plaatsvonden. Uit de inspectierapporten blijkt dat de kwaliteit van zorg bij IJsselheem op dit moment op orde is.

Verbeterpunten

In juni 2015 brengt de inspectie een bezoek aan de locatie de Meente in Genemuiden. Er worden veel verbeterpunten geconstateerd, een wake-up-call zoals IJsselheem het zelf noemt. De organisatie krijgt zes maanden de tijd om die punten te verbeteren. Op 22 maart 2016 komt de inspectie opnieuw op bezoek en dan zijn veel punten inderdaad verbeterd. 
Op 14 april dit jaar brengt de inspectie een bezoek aan locatie Myosotis in Kampen. "De inspectie concludeert dat de zorg die Myosotis biedt voldoet op bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd", aldus IJsselheem.

Ondanks verbeteringen toch onder toezicht

Toch staat IJsselheem dus tussen de elf organisaties die onder intensief vervolgtoezicht staan. Onterecht, aldus de organisatie, die zich zoals gezegd op stappen tegen IGZ beraadt. 
IJsselheem staat niet alleen in de kritiek. Ook Zorggroep Groningen komt met een vergelijkbaar verhaal.

Reactie IGZ

Over de peildatum van 15 maart zegt IGZ het volgende: "Alle ontwikkelingen in de zorginstellingen ná 15 maart 2016, of dit nu een positieve of negatieve ontwikkeling is, maken geen onderdeel uit van het rapport en hebben daarmee logischerwijze geen invloed gehad op de plaats in een van de 4 in het eindrapport opgenomen categorieën."
De inspectie is sinds die peildatum bij verschillende organisaties op bezoek geweest, zoals ook bij IJsselheem. "Als de inspectie de rapporten met de bevindingen van deze bezoeken klaar heeft, worden ze volgens de gebruikelijke procedure openbaar gemaakt."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.