nieuws

Verpleeghuizen: inspectie koos voor snelheid in plaats van zorgvuldigheid

Koepelorganisatie verpleeghuizen heeft kritiek op rapport inspectie
Koepelorganisatie verpleeghuizen heeft kritiek op rapport inspectie
De brancheorganisatie ActiZ voor zorginstellingen vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onzorgvuldig heeft gehandeld met het openbaar maken van de lijst met slecht presterende verpleeghuizen.Â
Volgens de koepelorganisatie is gekozen voor snelheid in plaats van zorgvuldigheid. Er is vooraf bij de staatssecretaris aangedrongen op zorgvuldigheid, maar ActiZ vindt dat dat niet is gebeurd.

'Niet alle actuele gegevens verwerkt'

"Niet alle actuele gegevens over de verpleeghuizen zijn in de IGZ-lijst verwerkt", meldt de koepelorganisatie. Daardoor zijn zorgorganisaties in de een verkeerde categorie of ten onrechte op de lijst terechtgekomen.
In sommige gevallen zijn inmiddels aanpassingen gedaan die ook bij de inspectie bekend zijn, maar die nog niet tot een ander oordeel over de verpleeghuizen hebben geleid.

IJsselheem onterecht op lijst

Zorgorganisatie IJsselheem in Kampen staat op de lijst van de inspectie en is ingedeeld in de categorie 'intensief vervolgtoezicht.' Volgens IJsselheem is dat onterecht en wordt nagegaan welke stappen tegen de inspectie gezet kunnen worden. 
Behalve IJsselheem in Kampen heeft ook Zorggroep Groningen kritiek op het rapport van de inspectie. Branchevereniging ActiZ vindt het jammer dat de negatieve berichten het beeld van betrokken medewerkers in de zorg die dag en nacht voor cliënten klaarstaan overschaduwen.

Ouderenbond juist blij met lijst

Een heel ander geluid komt van de ouderenbond ANBO. Nog voordat de lijst van de inspectie openbaar werd gemaakt zei de bond gisteren al dat het een goede zaak is dat die lijst er is.
"Het is niet meer dan terecht dat er transparantie is over de (wan)prestaties in de verpleegzorg. Cliënten en hun familie hebben recht op inzicht in de kwaliteit van de geboden zorg", zegt ouderenbond.

'Prestaties standaard bekend maken'

De ANBO pleit ervoor de dat de prestaties van instellingen voortaan standaard bekend worden gemaakt: "dat helpt cliënten en hun familie bij het maken van een keuze voor het verpleeghuis dat bij ze past."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.