Eenzaamheid bij ouderen tegengaan met een telefoontje

Voor veel ouderen is de vakantietijd een saaie tijd. Familie is met vakantie en de bingo of kaartclub ligt stil. Vrijwilligers van de Zilverlijn, een initiatief van de Nationale Ouderenbond, bellen wekelijks met ouderen om hun eenzaamheid tegen te gaan.

De mobiele bus van Zilverlijn toert het hele land door. Onlangs stond de bus drie weken aan het Schuttersveld in Enschede. Jeroen Gerrits was al meerdere dagdelen actief in het belteam. "Het is leuk om te doen. Hoewel je de mensen die je belt niet kent, krijg je toch een klik met ze. Er zijn altijd wel raakvlakken te vinden." 

Steeds andere vrijwilligers

Mensen kunnen zich opgeven om wekelijks te worden gebeld op een tijdstip naar keuze. Ze krijgen steeds een andere vrijwilliger aan de telefoon. Maar van alle gesprekken worden aantekeningen gemaakt. Als een gesprek niet zo loopt, kunnen de bellers daar op terugvallen. De vrijwilligers tekenen voor vertrouwelijkheid. 

Mailen en appen

Voor mevrouw Hartering (87) uit Hengelo kan de vakantie niet snel genoeg voorbij gaan. "Maar ik gun het de kinderen van harte hoor", zegt ze. Via de mail houdt de familie haar op de hoogte van hun vakantieavonturen. Trots laat ze op haar laptop de foto's van haar kleinzoon Bas zien. "Maar net nu ik heb leren mailen, gaat iedereen appen! En dat kan ik niet". 

Minder telefoontjes

Mevrouw Hartering merkt wel dat ze steeds minder gebeld wordt en dat vindt ze jammer. "Vroeger was het socialer, toen kwam je de mensen nog tegen op straat. Nu zitten ze voor de TV." Ze heeft geen behoefte aan telefoontjes van een vreemde: "Als ik even wil kletsen bel ik wel met de kinderen. Of met een kennis". 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ouderen eenzaamheid Nieuws Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren