nieuws

Hebben mannen in Overijssel een kleintje of toch niet?

Volgens het Nationaal Condoom Onderzoek 2016 staat Overijssel op plek acht als het aankomt op de gemiddelde dikte van de penis. Maar in hetzelfde onderzoek uit 2014 stonden we nog onderaan. Hoe kan dat?
Het onderzoek wordt gepubliceerd door de webshop Condoom-anoniem.nl en staat inmiddels op verschillende nieuwssites. 

Even bellen

We besluiten de mensen van het onderzoek te bellen, want in Overijssel willen we graag weten waar deze opmerkelijke vooruitgang (sinds 2014) vandaan komt.
We spreken met eigenaar Richard Spooren van de webwinkel, dit zijn we te weten gekomen:

Wat is het Nationaal Condoom Onderzoek?

Dit onderzoek heeft gekeken naar de online verkopen van de website condoom-anoniem.nl en daar conclusies uitgetrokken.
Er is gekeken naar zo'n 2,5 miljoen verkochte condooms die op 70.000 afleveradressen zijn bezorgd met voldoende spreiding door Nederland, aldus de onderzoekers.

Is die data representatief?

In Nederland worden per jaar tussen de 17 en 30 miljoen condooms verkocht, maar niemand heeft de exacte cijfers. Dit ook omdat bijvoorbeeld condooms worden weggegeven bij gezondheidsorganisaties.
Losse verkopen en de verkopen van concurrenten zijn niet meegenomen.

Wat zegt dat onderzoek dan?

Met 70.000 afleveradressen kun je zeker spreken van een grote steekproef, maar het blijkt dat dit onderzoek geen beschermde status heeft.
In 2014 werd de titel 'Nationaal Condoom Onderzoek' nog gehouden door Condoomfabriek.nl. Het is dus geen onafhankelijk onderzoek van een branchevereniging of gezondheidsorganisatie.
De makers van deze editie willen volgend jaar wel opnieuw een onderzoek doen onder dezelfde naam. 

Waarom is de uitkomst dit jaar anders?

Volgens de onderzoekers van deze editie hebben zij beter gekeken naar de cijfers. Daarbij zijn alle verkochte condooms meegenomen en niet alleen de XL-varianten. Ook is het aantal inwoners in een gemeente meegewogen. 
"In een stad kunnen bijvoorbeeld veel XL-condooms verkocht worden, maar tegelijkertijd ook veel XS-condooms. Dan klopt het dus niet om te zeggen dat die stad gemiddeld een grote penis heeft."
"En er wonen in een stad natuurlijk ook meer mensen dan in een kleine gemeente, dus dan zijn de aantallen ook groter. Dat moet je meerekenen."

Maar worden er nou meer XL-condooms verkocht?

Ja, dat dan weer wel. De verkoop is aardig toegenomen, maar dat wil niet zeggen dat er de gemiddelde penisdikte ook veranderd is.
Het blijkt dat alle maten buiten de standaardmaat meer verkocht worden. 
De uitleg hierbij van de onderzoekers: "Mensen krijgen nu betere voorlichting, omdat ze online zien wat er allemaal is. Ook leren ze hoe ze hun maat beter kunnen bepalen. Daardoor worden er steeds minder standaardcondooms besteld en meer specifieke maten."

Kunnen alle condoomverkopen niet bij elkaar opgeteld worden?

Als je alle data bij elkaar op zou tellen, zou de uitkomst nog een stuk betrouwbaarder zijn. Maar dat blijkt een lastig punt.
Het is niet altijd duidelijk wat er daadwerkelijk verkocht wordt en de verkoopcijfers zijn concurrentiegevoelig. Het is dus nog maar de vraag of alle verkopers die willen delen. 

Waarom wordt dit onderzoek gedaan?

De onderzoekers zeggen het belangrijk te vinden dat er goede voorlichting komt: "Het is belangrijk dat mensen weten dat er meerdere maten condooms zijn en wat dat betekent. We hebben ons best gedaan om niet plat te zijn en serieus onderzoek te doen."
Wel moet toegegeven worden dat er natuurlijk ook een commerciële gedachte achter het onderzoek is. De nodige media-aandacht en betere voorlichting moet ook leiden tot meer verkoop: "Dat hoort erbij."

Wat kan ik ermee?

Ten eerste kun je voor jezelf bepalen of je dit onderzoek representatief vindt, want het is slechts één bron.
De site biedt de mogelijkheid om in je eigen gemeente te kijken naar de statistieken. 
Verder is het een leuk verhaal voor aan de koffietafel, maar besef je wel: Overijssel staat slechts op plek acht in dit onderzoek....
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.