nieuws

Bestrijdingsmiddel dat bijen doodt per direct verboden voor tuinders

Het bestrijdingsmiddel is per direct verboden
Het bestrijdingsmiddel is per direct verboden
Het bestrijdingsmiddel imidacloprid wordt per direct verboden voor tuinders. Alleen bedrijven met een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie kunnen het middel blijven gebruiken, al zijn die er volgens tuindersorganisatie LTO Glaskracht nog niet.Â
De maatregel moet de hoeveelheid van het schadelijke gewasbeschermingsmiddel dat in het oppervlaktewater terechtkomt, terugdringen. 

Bijensterfte

De concentraties imidacloprid zijn al jaren te hoog in het oppervlaktewater. Dat kan de organismen in het water aantasten en daarmee de hele voedselketen in en om het water verstoren.
De stof wordt door wetenschappers in verband gebracht met onder meer bijensterfte. Natuur- en milieuorganisaties willen al langere tijd een verbod. 

Te vroeg

LTO Glasgkracht vindt dat het verbod veel te vroeg komt. Volgens de organisatie is de eis van een gecertificeerde zuiveringsinstallatie onmogelijk, omdat deze nog niet beschikbaar zijn. 
Door het verbod komen telers volgens LTO op korte termijn in de problemen om hun gewassen schoon en ziektevrij te produceren. 

Natuurorganisaties blij

Natuur & Milieu en Greenpeace zijn wel in hun nopjes. Zij hebben meerdere keren bij de rechter en de politiek gepleit voor een verbod op het bestrijdingsmiddel. 
"Maar hiermee zijn we er nog lang niet", aldus de organisaties. "Veel andere zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn nog steeds overal verkrijgbaar". De organisaties willen dat de schadelijkste bestrijdingsmiddelen zo snel mogelijk uit de reguliere handel worden gehaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.