nieuws

Dossier Olasfa mag niet meer in openbaarheid worden besproken

Het dossier van vijf gezinnen die fysiek en mentaal klachten hebben als gevolg van de sanering van het Olasfa-terrein in Olst, wordt voortaan alleen nog achter gesloten deuren besproken.
Het provinciebestuur vindt dat de zaak te privacy-gevoelig ligt om in de openbare vergaderingen van Provinciale Staten te worden behandeld. De Statenleden gaan in meerderheid akkoord met de geheimhoudingsplicht.

Censuur

De bewoners waar het om gaat noemen het besluit censuur en een doofpot. Zij zeggen dat hun dossier gewoon in de openbaarheid mag worden besproken. Volgens hen zit er meer achter, namelijk de aankomende rechtszaak.
In het stuk waarin het besluit van het provinciebestuur wordt toegelicht wordt ook door de provincie gezegd dat er informatie in de dossiers staat die de juridische positie van Overijssel kan schaden. Het stuk is hier te lezen.

Tegen geheimhouding

Het CDA-Statenlid Rutten en Statenlid Kerkhof van de 50PLUS-partij hebben tegen de geheimhouding gestemd. Rutten vindt dat zij haar werk als volksvertegenwoordiger niet goed kan uitvoeren als zij gehouden is aan een geheimhoudingsplicht.
De provincie zegt dat Statenleden nog steeds hun werk kunnen doen op dit dossier, maar dan achter gesloten deuren. De medische informatie van de betrokkenen is volgens gedeputeerde Lievers privé en hoort ook privé te blijven.
Dat er een rechtszaak is aangespannen tegen de provincie door een aantal gezinnen heeft volgens Lievers niets te maken met de wens tot geheimhouding.

Sanering-dossier

De sanering van het zwaar vervuilde terrein van de oude asfaltfabriek langs de IJssel duurt al tien jaar. En nog is het einde niet in zicht. Direct omwonenden klagen al jaren over stank, geluid en er is sprake gederfd woongenot.
Een aantal van hen had zulke heftige klachten dat zij een paar jaar geleden op advies van de GGD uit huis zijn geplaatst. De uit-huis-geplaatste bewoners willen een schadevergoeding van de provincie voor gemaakte kosten. 

Zaak voor de rechter

De provincie heeft de mensen volgens eigen zeggen een redelijk bod gedaan voor de gemaakte kosten. Gedeputeerde Lievers zegt dat de partijen er jammer genoeg niet samen uitkomen en dat het dan een recht van de bewoners om naar de rechter te stappen.
De uit-huis-geplaatste families zeggen dat het aanbod van de provincie niet realistisch is en niet eens voldoende is om uit de schulden te komen. Velen van hen kunnen hun huis niet verkopen, of tegen een lage verkoopprijs.

Aansprakelijkheid

De bewoners willen dat de rechter een uitspraak doet over de aansprakelijkheid van de provincie voor het hun aangedane leed, zoals zij dat zelf zeggen. Advocatenkantoor Beer advocaten in Amsterdam heeft alle verklaringen naast elkaar gelegd en brengt de zaak namens de bewoners voor de rechter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.